Vijesti

Kopriva – zaboravljeni lijek

Znate li da kopriva sadržava čak pet puta više kalcija i šest puta više vitamina C od špinata?


Usprkos svojim brojnim prednostima, nije često na našem jelovniku. Ova jeftina i dostupna biljka latinskog naziva Urtica dioica prepuna je sastojaka koji su odlični za zdravlje.

Kopriva je sjajna za čišćenje i poboljšanje krvi! Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu mnogi preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma.

Prilikom pripremanja čaja od koprive pripazite da ne zakuha jer će to uništiti dragocjene sastojke. Ovaj napitak je učinkovit i kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Kopriva je prava riznica vitamina i minerala: sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata, masti, a od minerala kalcij, fosfor, željezo, magnezij, vitamine C, A, B2, B5, K, karoten, pantotensku kiselinu, lecitin, tanin i bogatiji je izvor vitamina C i A od većine kultiviranih biljaka!

Ova samonikla biljka poznata je i kao lijek protiv slabokrvnosti, a odlična je u borbi protiv opadanja kose, pomaže kod reumatizma, bolesti zglobova, čira na želucu, nervoze, nesanice i dr.

Treba znati da se u proljeće skupljaju lišće i vršci, od proljeća do jeseni korijenje, a sjeme se prikuplja samo u kolovozu. Cijela se biljka pak bere u kolovozu. Sušeni listovi koriste se kao začin ili za pripremu ljekovitog čaja. Cvjetovi su vrlo aromatični i također su za jelo, a sjeme ima aromu koštuničavog voća.

Iako je najpoznatiji čaj od koprive, ova iznimno zdrava i hranjiva biljka može se pripremati na bezbroj načina. Najčešće se koristi kao zamjena za špinat pa se može pripremati kao juha, različita variva, u štrudlama sa sirom, pitama, omletima, kao punjenje za tjesteninu

Berite je u rukavicama ili režite škarama na skrovitim mjestima daleko od prometnica. Bitno je rezati mlade izdanke što bliže vrhu. Prilikom pripreme mlade listove skuhajte, a vodu u kojoj su se kuhali bacite.


 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close