Grad Zagreb

Koncert u povodu 40. obljetnice prijateljstva Zagreba i Lisabona

Koncertom  Ane Moure,  zvijezde portugalskog fada obilježit će se 40. godina prijateljstva gradova Zagreba i Lisabona. Koncert kojim završava niz manifestacija održanih u povodu ove jubilarne obljetnice održat će se u srijedu, 15. studenoga s početkom u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.Zagrebačka će publika tako imat priliku uživati u izvedbi karizmatične umjetnice za koju kritika kaže da pjeva „magičnim glasom o ljubavi, čežnji, boli i smrti“. Ana Moura osvojila je svojim glasom i  Princa s kojim je dijelila pozornicu kao i Rolling Stonese s kojima je izvela pjesmu ‘No Expectations’.  Da je miljenica publike dokazuje i činjenica da je nastupila i u  njujorškom Carnegie Hallu kao prva portugalska pjevačica koja se tamo okušala. Svjetskom uspjehu slijedili su daljnji nastupi u SAD-u, te Europi,  a koncert je održala i u amsterdamskom Concertgebouwu.
 
Ovaj posljednji u nizu kulturnih događaja rezultat je međusobne suradnje dvaju gradonačelnika, Milana Bandića i Fernanda Medine, koji su  11. srpnja ove godine potpisali Memorandum o razumijevanju, kojim je potvrđeno dugogodišnje prijateljstvo koje Zagreb i Lisabon  obvezuju na jačanje kulturnih i gospodarskih odnosa dvaju glavnih gradova.
 
Na tragu te suradnje prošlog je vikenda u portugalskoj prijestolnici, u Nacionalnom muzeju kočija u Lisabonu, otvorena izložba Umjetnost Zagreba Lisabonu. Građanima Lisabona predstavljena je zagrebačka povijest kroz objektiv umjetnica Marije Braut i Slavke Pavić, kao i umjetnički izričaj svjetski poznatog hrvatskog kolorista Vatroslava Kuliša. U sklopu obilježavanja  ove obljetnice na ovogodišnjem je lisabonskom festivalu Ao Largo gostovala i Zagrebačka filharmonija.
 
Zajedničkim projektima Zagreb i Lisabon približit će svojim građanima tradiciju, kulturu i baštinu prijateljskoga grada, a kroz turističku i gospodarsku ponudu dodatno povezati institucije ovih dviju europskih prijestolnica.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: zagreb.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close