VijestiScena

Koncert Folklornog ansambla „Zagreb-Markovac“ u Oštarijama kraj Josipdola

FA „Zagreb-Markovac“, jedan od najboljih amaterskih folklornih ansambala Grada Zagreba, osnovan 1945. održat će cjelovečernji koncert u Oštarijama kraj Josipdola.


Koncert pod nazivom „Da bi nam selo bilo veselo“ održat će se 1. lipnja u prostorijama Vatrogasnog doma DVD-a Oštarije s početkom u 20 sati. Jedan je to od niza cjelovečernjih koncerata koje ansambl svake godine organizira diljem Hrvatske a ulaz na koncert je besplatan.

Ansambl danas na repertoaru ima preko 60 „živućih“ koreografija iz gotovo svih dijelova Hrvatske. Također, jedan je od malobrojnih ansambala u Hrvatskoj koji na svom repertoaru ima i raznovrsne koreografije Hrvata izvan Hrvatske (iz Vojvodine-Bunjevački plesovi, Bosanske posavine, Rame, Lašvanske doline, Hercegovine, Gradišća). U prosjeku godišnje postavlja jednu do dvije nove koreografije. Posebnu pažnju ansambl poklanja izboru odgovarajuće narodne nošnje te se stoga danas može pohvaliti sa velikim fundusom istih, a na sličan se način pažnja poklanja i izboru narodnih instrumenata, specifičnih za pojedini kraj Hrvatske. Tako se pored tambure koriste i: gajde, lijerica, bubanj, klarinet, samice, dangubice, diple, šargije, dvojnice itd.

Ansambl već dugi niz godina sudjeluje na mnogobrojnim festivalima diljem svijeta. Tako je gostovao na festivalima u: Kanadi, Meksiku, Španjolskoj, Francuskoj, Portugalu, Italiji, na Siciliji i Sardiniji, u Austriji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Mađarskoj, u Poljskoj gdje je Ansambl 1996.g., na međunarodnom festivalu folklora u Zywiecu, pokraj Krakova, u konkurenciji 18 zemalja, osvojio Grand Prix, te mnogim drugima. Tokom godina ansambl je dio svog bogatog programa snimio i prezentirao na nekoliko multimedijalnih izdanja, od kojih je posljednji „Croatian Folklore Gold“ nominiran za Porina.

Dođite i uživajte u bogatstvu hrvatske tradicijske kulture i običaja uz koncert Folklornog ansambla „Zagreb-Markovac“!

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close