Zdravlje

Koliko šalica kave dnevno smijemo popiti?

Ispijanje više od četiri instant kave dnevno može biti opasno, a riskiraju čak i zdrave odrasle osobe, objavili su EU stručnjaci prekjučer.


Rizik ispijanja puno kave je visok kod trudnica i mladih ljudi, oni bi smjeli piti dvije kave dnevno. Ovo su prve EU upute o konzumaciji kave u kojima se savjetuje limit dnevnog unosa od 400 mg. Prosječno šalica kave sadrži 100 mg kofeina.

Europska agencija za sigurnost hrane upozorava da oni koji prekrše limit riskiraju niz zdravstvenih problema, od tjeskobe, nespavanja i smetnji srčanog ritma. Previše kofeina može izazvati pobačaj. Postoji čak I veza sa oštećenjima u razvoju fetusa.

Pločica tamne čokolade ima 50 mg kofeina

Prosječni espresso sadrži 80 mg kofeina, limit od 400 mg za odrasle osobe odgovara količini od 5 šalica espressa. Ne zaboravite da poneke velike porcije kave sadrže po nekoliko espressa pa tako možete nesvjesno prekoračiti dnevni limit.

Kava nije jedina namirnica ili piće koje sadrži kofein. Tako mnogi ljudi ne znajući prelaze dnevni limit. Šalica čaja sadrži 50 mg, Red Bull 80 mg, mala pločica tamne čokolade ima 50 mg kofeina, a mliječna oko pola toga.

Coca Cola, ima 30 mg po limenki. Kofein se često dodaje tabletama protiv boli. Količina kofeina u kavi varira pa je teško znati što pijemo.

Brojne zemlje izrazile brigu

Znanstvenici sa Sveučilišta Glasgow analizirali su 20 različitih espressa i ustanovili ogromne razlike u količini kofeina. Najjača kava imala je šest puta više kofeina od najslabije.

Europska agencija za sigurnost hrane provela je ovu studiju nakon što su mnoge zemlje izrazile brigu zbog rizika za zdravlje odnosno utjecaja kofeina na srce i centralni žičani sustav kao i moguće rizike za fetus. Rizik nije ogroman, ali definitivno postoji.

FDA, agencija za sigurnost hrane i lijekova, u Americi je već prije označila količinu od 400 mg kao preporučenu dnevnu količinu koja nema negativne efekte na zdravlje.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close