Vijesti

Koliko kilograma dobiju pušači nakon prestanka pušenja?

Mnogi brinu da će se udebljati ako prestanu pušiti. No, znanstvenici su sad otkrili kojim bi se pušačima, kada se ostave ove navike, to zapravo moglo dogoditi. Prijašnje studije tvrdile su da neki bivši pušači dobiju tek poneki kilogram viška dok ostali dobiju i više od desetak kilograma, no ova studija tvrdi da će se teški pušači najviše debljati kad se ostave cigarete.


Tim znanstvenika iz SAD-a pokušao je ustanoviti koliko kilograma pušači dobiju nakon prestanka pušenja. Vrlo je važno ustanoviti koliko se dobiva na težini da bi se razradili uspješni tretmani borbe protiv kilograma.

U studiji su korišteni podaci 12.204 sudionika. Broj popušenih cigareta dnevno i indeks tjelesne mase prije prestanka pušenja uspoređeni su sa promjenama u težini nepušača, onih koji i dalje puše te onih koji su prestali. Svi su tijekom vremena nešto dobili na težini.

Oni koji puše više od 25 cigareta dnevno, udebljaju se puno

Nepušači su dobili oko pola kilograma godišnje kroz 10 godina. Oni koji su pušili manje od 15 cigareta dnevno isto nisu značajnije dobili na težini. To znači da dugoročno ni prestanak pušenja neće utjecati na težinu.

Onima koji puše više od 25 cigareta dnevno i oni kojima je indeks tjelesne mase veći od 30, vaga može pokazati značajne viškove nakon prestanka pušenja, čak više od 10 kilograma. Iako se ovo čini puno, važno je da se svi pušači prisjete koliko dobra prestanak pušenja čini za zdravlje.


Tekst: telegram.hr

 

 

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close