Tehnologija

Koliko bi koštalo slanje pisma na Mars?

Jednog dječaka više zanima slanje pisma na Mars, nego Djeda Mrazu, pa mu je NASA uskočila sa svojim izračunom.


I dok NASA razrađuje logistiku za putovanje čovjeka na Mars, jedan je britanski dječak zapitao koliko bi koštalo slanje pisma na Crveni planet.

Petogodišnji Oliver Giddings, jedan od rijetkih dječaka koji su u ovo blagdansko doba zainteresiraniji za Mars nego za Sjeverni pol, postavio je to pitanje službenoj poštanskoj službi Ujedinjenog Kraljevstva.

Kako bi mu odgovorili, u Kraljevskoj su pošti konzultirali stručnjake NASA-e o udaljenosti do Marsa i količini goriva potrebnoj da se do tamo stigne. Trebali su izračnuti i koliko bi poštanskih maraka trebalo za slanje pošiljke teške 100 grama do neke od baza američke svemirske agencije.

I službena cijena glasi – 11.602 funte (122.500 kuna). S obzirom da bi pismo putovalo 56 milijuna kilometara, i ne čini se previše.

Po aktualnom cjeniku Kraljevske pošte, pismo na Mars trebalo bi imati 18.416 poštanskih maraka prve klase ili 21.486 maraka druge klase. Ili, realnije, posebnu marku za Mars u toj vrijednosti. Oliver i njegova mama zahvalili su na brzom odgovoru.


 

Tekst: express.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close