Zdravlje

Koje se sve opasnosti kriju u bazenima

Jutarnje plivanje ili opuštanje u toplicama smatra se vrlo korisnim za naše zdravlje. No, ono što se nalazi ispod svjetlucave površine vode, smatraju stručnjaci, nešto je o čemu biste trebali razmisliti i biti oprezni prilikom korištenja bazena.


Profesorica mikrobiologije sa Sveučilišta Murdock Una Ryan i stručnjak za zarazne bolesti Simon Reid sa Sveučilišta Queensland tvrde, piše Daily Mail, da bazeni mogu biti glavni izvor gastrointestinalne bolesti. Problem je što se mnoge bakterije kojima se osobe zaraze na bazenima nikada se ne identificiraju, jer većina zaraženih prvi tren to ne povezuje s kupanjem u bazenu. Kako stručnjaci naglašavaju bazeni jesu mjesta gdje se lako možemo zaraziti nekom bakteriju, ali uz pravilnim korištenja bazena takve je stvari moguće spriječiti.

1. Koje bakterije se pojavljuju u bazenima

Većina bakterija koje se pojavljuju u bazenima potječu iz našeg probavnog trakta. Paraziti Cryptosporidium i Giardia koji se pojavljuju u bazenima  vodeći su uzroci gastroenteritisa u svijetu. Ti paraziti mogu izazvati proljev, dehidraciju, gubitak težine, bolove u trbuhu, vrućicu, mučninu i povraćanje.  Ovi crijevni paraziti opstaju u bazenima, jer su otporni na klor, a mala količina tog parazita može zaraziti veliki broj kupača. U bazenima se također pojavljuju bakterija Shigella spp, Escherichia coli i norovirus, a simptomi koji se javljaju su slični onima koji se obično povezuju s trovanjem hranom – povraćanje, proljev, povišena temperatura i grčevi u trbuhu. Dobra je vijest da pravilno kloriranje bazena uništit će većinu bakterijskih i virusnih patogena. No, stručnjaci savjetuju da prije i nakon korištenja bazena osobe se obavezno otuširaju.

2. Je li pametno roniti

Stručnjaci naglašavaju da ronjenje u bazenu apsolutno ne šteti, ali naglašavaju da u ni kojem slučaju ne gutate vodu iz bazena. Također, liječnici naglašavaju da većina upala uha nije povezana s mikroorganizmima iz vode.

3. Je li miris klora dobar znak

Iako većina nas misli da mirisi klora koji osjetimo na bazenima je dobar znak, to nije točno. Miris kojeg obično povezujemo s bazenom uzrokuje kloramin, koji je odgovoran za crvenilo očiju koje se javlja tijekom plivanja, a može biti okidač za napade astme i uzrokovati iritacije kože.  Kloramin je tvar koja nastaje miješanjem klora i bakterija te mokraće i znoja. Potpuno čista voda u bazenu zapravo uopće ne bi trebala imati miris.

4. Koliko često pronađu izmet

Urin je obično sterilan, tako da osim što je neugodna činjenica da ga ima u bazenu on vam ne može naškoditi. S izmetom je drugačija priča. Nedavna studije pokazala je da većina bazena jednom tjedno ima jedan slučaj s izmetom, a većinom se to događa kod mlađe djece. Stoga kod djece koja još nisu u potpunosti savladala samostalno ići na wc, preporučuje se korištenje pelena za kupanje. Također važno je djecu s vremena na vrijeme podsjetiti da otiđu na wc.

Pročitajte više na telegram.hr


 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close