Vijesti

Koja je idealna količina drijemanja tijekom dana?

Biti odrastao je općenito puno bolje nego biti dijete, ali zašto više spavanje tijekom dana nije preporučljivo? Spavate li sedam do osam sati noću, ipak je kakav kratak san tijekom dana zdrav, tvrdi Rebecca Robbins, liječnica na NYU School of Medicine i autorica knjige Spavanjem do uspjeha.


Ne treba svaka osoba za drijemanje tijekom dana. Neko vrijeme se smatralo da je spavanje danju loše jer remeti noćni san, tvrdi Natalie Dautovich, liječnica iz National Sleep Foundation’s Enviromental Scholar i asistentica na Virginia Commonwealth University. Čini se da počinjemo shvaćati da je drijemanje puno kompleksnija pojava. Stručnjaci počinju misliti da je drijemanje tijekom dana ključ da bi tijekom popodneva bili orniji za posao.

Idealno trajanje drijemeža

Ako drijemate 20 minuta ili kraće, to povećava popodnevnu budnost i učinkovitost. Doktorica Dautovich kaže da je trajanje sna od 20 minuta idealno da bi se osjećali osvježeno. Dulje spavanje nije dobro jer tijelo ulazi u dublji san iz kojega se teže probuditi. Što ste u dubljem stadiju sna, osjećat ćete veću tromost i laganu dezorijentiranost. Osnovno je da ne zaspete dugo.

Pravilo je dvadeset minuta ili manje, osim ako ste nadoknađujete prošlu noć pa ste pali u dublji san te vam treba 90 minuta. To je za spavače koji tijekom prošle noći spavali kraće pa nadoknađuju. Činit će im se da su mentalno, tjelesno i energetski oporavljeni na dubljoj razini.

5176621504_442c5e4f30_o
AKO DRIJEMATE 20 MINUTA ILI KRAĆE POVEĆAVATE POPODNEVNU BUDNOST I UČINKOVITOSTLauren Mitchell/Flickr

Ako iz noći u noć iz nekog razloga ne spavate u kontinuitetu, trebali bi izbjeći spavanje tijekom dana. Kada redovito ne spavate dobro ili imate nesanicu, spavanje tijekom dana poremetit će vaš cirkadijski ritam, prirodni proces spavanja i buđenja i pogoršati ga.

Najbolje vrijeme za drijemanje

Tijekom ranog poslijepodneva većina ljudi osjeti pad energije i budnosti. Stručnjaci nisu sigurni kako se ovo događa ali misle da je to ugrađeno u naš prirodni cirkadijski ritam. Ako ste upravo nešto pojeli to će definitivno izazvati pospanost. Općenito, to bi bilo vrijeme između 14 i 16 sati. Malo ste pospani, a još dovoljno daleko od vremena za noćno spavanje da bi ga omeli.

Ne osjećate li se sto posto aktivni i kreativni, isključite sve zujalice, mobitel, telefon sve sto proizvodi neku buku. Uključite alarm i stavite mobitel u airplane mode. Morate poduzeti mjere predostrožnosti da ne bi prespavali.

8355672587_1fb6e9325e_o
ZA BOLJE DRIJEMANJE ISKLJUČITE SVE ZUJALICE, MOBITEL, TELEFON SVE STO PROIZVODI NEKU BUKUm01229/Flickr

Pokušajte i malo zamračiti prostoriju. Možete li kontrolirati temperaturu, smanjite je za koji stupanj jer ćete tako spavati bolje. Ako je temperaura viša, vrtit ćete se na ležaju. Za spavanje je idealna temperatura 18.3 stupnjeva.

Pokušavate li smisliti kako ukrasti malo sna na poslu, dio ste rastućeg trenda. To je teško provesti ako vaš ured ne razumije zašto je to važno. Ako kompanije žele da zaposleni imaju korist od sna, okruženje bi trebalo to podržati, kako piše CNN.


Tekst: telegram.hr
Foto: telegram.hr / cdn.buzznet.com

 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close