VijestiLifestyleZdravlje

KOHOM SE PROTIVI PRIJEDLOGU UKIDANJA “RODITELJSKIH ISPRIČNICA” Problem izbjegavanja nastave rješava se u školi i obitelji, a ne ordinaciji

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u nedjelju se oštro suprotstavila prijedlogu ministrice Blaženke Divjak da se zbog velikog broja izostanaka učenika s nastave ukine mogućnost da roditelj sam do tri dana može opravdati izostanak, istaknuvši da se ti problemi rješavaju u školi i obitelji, a ne ordinaciji.


KoHOM se najoštrije  suprotstavlja prijedlogu ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak u kojem ona traži da se – zbog povećanog broja izostanka učenika s nastave – ukine dosadašnja mogućnost da roditelj sam do tri dana može opravdati izostanak svog djeteta, te traži da baš svaki izostanak opravdava liječnik obiteljske medicine, navodi se u priopćenju.

Ocjenjuju da je prijedlog ministrice povratak  na staro stanje koje se u praksi pokazalo izrazito lošim te je zbog toga – i mijenjano.

Ministrica Divjak želi onemogućiti roditelje da opravdaju jednodnevni ili dvodnevni izostanak svom djetetu iako je jasno da zbog nekih samolimitirajućih stanja (npr. blažeg prolijeva, mučnine, blaže temperature i viroze…) nije nužan odlazak liječniku. Osim što se time stvaraju nepotrebne gužve u, ionako pretrpanim ordinacijama, djecu se dovodi u situaciju da se u čekaonicama, pogotovo u zimskim vremenima, dodatno zaraze kakvim virusom i ozbiljnije razbole, naglašavaju iz KoHOM-a.

Dodaju da je zbog izrazito štetnog prijedloga ministrice Divjak, KoHOM prije tjedan dana uputio pismo ministrici znanosti i obrazovanja iznoseći argumente protiv njenog prijedloga, no ministrica Divjak na njega nije reagirala, niti je odgovorila liječnicima.

Iz KoHOM-a kažu da stoga i ovim, javnim putem podsjećaju ministricu Divjak kako su od jeseni 2016. u više navrata sudjelovali na sastancima Radne skupine za izmjenu Pravilnika, kontinuirano ukazujući na nelogičnosti, nepotrebno opterećivanje liječnika obiteljske medicine administrativnim pitanjima kao što su ispričnice za pacijente (od kojih neki nisu bili u ordinaciji na pregledu) te na činjenicu da se problem izostanaka iz škole, nezadovoljstvo učenika nastavom i želje roditelja da njihovo dijete nema neopravdane sate ne može i ne smije rješavati u ordinacijama obiteljske medicine.

Više na HINA.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: HINA | Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close