TurizamIzdvojeno

Kod Jurjevih stijena održano pučko uprizorenje jedne od najslavnijih bitaka u hrvatskoj povijesti

U subotu 16. rujna 2023. s početkom u 12 sati na prostoru Jurjevih stijena, u organizaciji Udruge slijepih LSŽ, Grada Otočca i Općine Vrhovine održano je pučko uprizorenje povodom sjećanja na 360. obljetnicu slavodobitne bitke pod vodstvom Petra Zrinskog. Bio je to kulturno – povijesni i turistički događaj, sa otprilike 300 posjetitelja.


Uprizorenje je podržano od strane Županije Ličko senjske kao jedan od pokrovitelja događanja te je zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić održala uvodni govor.

U uprizorenju Bitke kod Jurjeve stijene sudjelovalo je šest Karlovačkih husara, odnosno kostiminirani jahači, koji su dopremili svoje konje iz Karlovca te uprizorili sam tijek bitke. Posjetiteljima su konjanici bili posebno zanimljivi.
Ugledni povijesni znanstvenik prof. dr. sc. Željko Holjevac, ravnatelj Instituta Ivo Pilar, održao je sat povijesti o povijesnoj bitci te povijesnim i vojnim okolnostima prije i poslije bitke, što je brojnim posjetiteljima bilo vrlo zanimljivo.

Gradonačelnik grada Otočca Goran Bukovac i načelnik Općine Vrhovine Milorad Delić otkrili su reljef Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana kojeg je odlio akademski kipar Marko Gašparić po originalu akademskog kipara Gabriela Gottolia.

U obilježavanju obljetnice sudjelovali su i klapa „HRM Sv. Juraj“, koja je svojim nastupom uveličala ovo uprizorenje. Pjesnikinje Jelena Benčić i Marina Majnarić pročitale su svoje pjesme na temu Jurjevih stijena.
Završnu riječ u uprizorenju je imao gradonačelnik grada Otočca Goran Bukovac. Nakon uprizorenja slijedila je pučka veselica uz grah kojeg je pripremio restoran “Jelen” iz Vrhovina i lovački gulaš kojeg su pripremili članovi LU “Sv. Hubert” te domaće ličko pivo pivovare Ličanka.

Scenarij za pučko uprizorenje je osmislila Vesna Bielen, koja je i vodila pučko uprizorenje, scenografiju je osmislio Ivan Ivan, a likovno oblikovanje i dizajn plakata, depliana i majica potpisuju ak. slikarica Mirela Ivanković Bielen i dipl.design. Hrvoje Bielen. Za potrebe ove manifestacije izrađeno je 200 majica i 100 primjeraka deplijana. Sav promidžbeni materijal je podijeljen posjetiteljima.

Ovo događanje ne bi bilo moguće bez mnogobrojnih suradnika u organizaciji uprizorenja i sudjelovanju u izvedbi istog.

“Zahvaljujemo se sudionicima u uprizorenju: Prof.dr.sc. Željku Holjevcu, Klapi HRM „Sv. Juraj“, Karlovačkim husarima, Otočkim graničarima, Zrinskoj gardi Čakovec, DVD-u Otočac, Folklornom društvu Otočac, KUD-u „Dangubice“ Kuterevo, KUD-u „Lipa“ Sinac, KUD-u Korenica, Jeleni Benčić, Marini Majnarić, Elvisu Francetiću (turčinu).
Zahvaljujemo se volonterima: Zvonimiru Tonkoviću, PD „Gromovači“, DVD-u Vrhovine.
Također se zahvaljujemo tvrtci L&R ozvučenje i rasvjeta – Otočac na pruženoj audio podršci.
Zahvaljujemo se pokroviteljima projekta: Ličko senjskoj županiji, Gradu Otočcu, Općini Vrhovine, Javnoj Ustanovi „NP Plitvička Jezera“, TZ Grada Otočca, TZ Općine Vrhovine.
Zahvaljujemo se HR Otočac i Radio Gospiću na medijskoj promociji ovog događanja. Također se zahvaljujemo Zoranu Oreškoviću iz Otočca na snimanju i slikanju cijelog događanja.
Zahvaljujemo se svim donatorima koji su podržali ovo uprizorenje.
Zahvaljujemo se Općini Vrhovine na odličnoj suradnji u provedbi ovog projekta i na cijeloj organizaciji i uređenju pristupne ceste i mjesta uprizorenja.
HVALA svim posjetiteljima što su podržali ovo događanje”, priopćili su iz Udruge slijepih Ličko-senjske županije.

Ovo pučko uprizorenje održano je na incijativu i ideju predsjednika Udruge slijepih Ličko – senjske županije velečasnog Jure Ladišića uz veliku pomoć obitelji Bielen.


 

Komentari

Komentara


Izvor: Udruga slijepih Ličko-senjske županije | Foto: TZ Grada Otočca / Zoran Orešković

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close