Tehnologija

Klimatske promjene usporavaju vrtnju zemlje

Otapanje ledenjaka izazvano porastom globalnih temperatura čini se da blago usporava vrtnju Zemlje što bi moglo ukazati na još jednu posljedicu globalnih klimatskih promjena, objavili su američki znanstvenici.


Oni vjeruju da je pokretačka sila koja stoji iza usporavanja vrtnje Zemlje, registrirane uz pomoć satelita i astronomskih mjerenja, globalni porast razine mora koji je posljedica otapanja ledenjaka.

“Ledenjaci su na sjevernijim zemljopisnim širinama i kad se otope voda se iz tih širina kreće prema južnim zemljopisnim širinama i to, kao kod klizača koji odmiče svoje ruke od tijela, utječe na usporavanje Zemljine rotacije”, kaže geofizičar s Harvarda Jerry Mitrovica.

Polarno lutanje

Kretanje leda i vode nastale otapanjem također dovodi do blage promjene zemljine osi odnosno pomicanja Sjevernog pola što je fenomen poznat kao “polarno lutanje”, kaže znanstvenik.
“Zamislite klizača koji ne ispruži ravno od tijela ruke nego ih savije pod različitim kutovima – počeo bi se ljuljati naprijed-natrag. Isto se događa kod pomicanja pola”, kaže Mitrovica.

Znanstvenici su proučavali promjene u rotaciji i osi Zemlje u svjetlu globalnog porasta razine mora u 20. stoljeću kao rezultata porasta globalnih temperatura.

Manje od centimetra na godinu

Otapanje ledenih ploča i porast razine mora pomaknuo je os Zemlje odnosno Sjeverni pol tempom manje od centimetra godišnje, kaže Mitrovica. To je otapanje usporilo rotaciju Zemlje i povećalo trajanje dana za tisućinku sekunde tijekom 20. stoljeća, kaže Mitrovica.
“To su mali učinci”, no oni pokazuju koliko je moćan utjecaj klimatskih promjena, izazvanih čovjekom, na planet, kaže Mitrovica. Uočeno usporavanje vrtnje ne predstavlja opasnost za planet, dodaje on.

Ukoliko se ledene ploče počnu brže otapati u ovom stoljeću, kao što stručnjaci predviđaju, utjecaj na rotaciju Zemlje porast će, kaže Mitrovica.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science Advances.


 

Tekst: net.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close