DomLifestyle

Kako uštedjeti na grijanju kuće ili stana

Za vas smo skupili nekoliko korisnih savjeta koji će pomoći pri uštedi grijanja u kući ili stanu. Iako smo zakoračili u hladne mjesece, još nije kasno da ih usvojite i primijenite, a zasigurno će vam se dugoročno isplatiti.

Temperature još nisu dosegle minus što znači da imate vremena za provjeru trošila, kotla ili peći. To je zlatno pravilo grijanja koje štedi najviše novaca, a najbolje bi bilo da kontaktirate najbližeg servisera koji će to stručno obaviti.

Prije početka svake sezone grijanja potrebno je i dobro ozračiti radijatore kako bi se spriječilo sakupljanje zraka. Time se otvara put toplini koja će iskoristiti cijeli kapacitet radijatora, zbog čega će grijanje biti učinkovitije. Prostorije u kojima ne boravite nemojte grijati ili ih držite par stupnjeva hladnijima od onih gdje inače boravite. Dobro je i razmaknuti sav namještaj ili zavjese ispred radijatora jer onemogućuju slobodno strujanje topline.

Ako vaša kuća ili stan nemaju toplinsku izolaciju najbolje što možete učiniti je staviti aluminijsku foliju iza svakog radijatora. Time će se topli zrak odbiti od aluminija i neće ući u hladni zid koji upija toplinu. Veliki potrošač topline su pukotine i otvori između prozora. Njih možete za svega par kuna zakrpati izolacijskom trakom, a uštedjet ćete mnogo više. Ako prozori imaju rolete, provjerite i kutije za rolete koje moraju biti dobro zaštićene kako ne bi rasipale toplinu. Rolete je dobro spustiti čim se počne mračiti jer se tako stvara dodatni izolacijski sloj koji teže pušta toplinu.

Korisno je ljepljivom trakom obložiti i cijevi koje prenose vruću vodu, a posebno ako se kotao nalazi u podrumu ili prostoriji koja se ne grije.

Prostorije u kojima boravite važno je provjetravati zbog dotoka svježeg zraka. To učinite tako da na samo par minuta otvorite prozor. To je dovoljno da se prostorija osvježi i da se promijeni ustajali zrak. Preporučena dnevna temperatura dnevnog boravka je 20 °C, a manje od toga preporuča se u kuhinji jer se kuhanjem prostorija dodatno zagrijava. U spavaćoj sobi je optimalna temperatura 17 °C, a u kupaonici 23 °C. Također, preko noći valja smanjiti temperaturu u svim prostorijama na oko 15 °C.

Osim grijanja na plin, drva, pelete ili struju, sve više ljudi postavlja solarne sustave za grijanje i toplu vodu. Takvi sustavi koriste sunčevu energiju kao izvor topline. Ona je neograničena i besplatna, a godišnje možete uštedjeti preko 30% ukupne energije koja se trošila prije postavljanja kolektora. Neovisno o tome pridonosi li takav sustav grijanju samo dijelom ili u potpunosti, dugoročno je isplativ za korisnika, a ne zagađuje okoliš.

Čime god se grijali ovih dana, važno je razmišljati racionalno i ne pregrijavati prostorije. Želite li uštedjeti još više, osim ovih savjeta važno je zatvarati vrata svake prostorije. Ako vam je hladno, obucite vestu. To su navike koje, ako želite uštedjeti na grijanju – morate usvojiti.


Tekst: pressedan.hr

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close