Zdravlje

Kako prilagoditi svoj metabolizam proljeću

Nekoliko savjeta za što lakšu i ugodniju prilagodbu metabolizma proljeću i svemu pozitivnome što ono sa sobom donosi


Dovoljno spavajte – osobe koje imaju problema sa snom često imaju problema i s prekomjernom težinom. Manjak sna uzrokuje poremećaj lučanja hormona leptina koji je zadužen za osjećaje gladi i sitosti. Problem može nastati i kod lučenja hormona kortizola čija je razina povišena kod osoba koje imaju problema sa snom pa su samim time više izložene i štetnim posljedicama stresa koje dovode do nakupljanja nepoželjnih masnih naslaga, ali i drugih, nimalo bezazlenih zdravstvenih problema.

Provodite što više vremena na otvorenom – iako vježbanje u zatvorenim prostorima ima nekih prednosti, čim postane dovoljno toplo što više fizičkih aktivnosti trebalo bi odrađivati na otvorenome. Svakodnevno šetajte parkovima, a vikende iskoristite za izlete ili piknike jer uz sunčeve zrake za kojima nakon oblačne zime žudi svatko, svjež zrak i mirisi proljeća  blagotvorno će djelovati na vaš um i tijelo koje će i samo nakon par aktivnih tjedana shvatiti da je stiglo vrijeme za buđenje.

Ne preskačite obroke – metabolizam se ubrzava malim, ali čestim obrocima. Preskakanje obroka dovodi do svojevrsnog uspavljivanja organizma i usporavanja metabolizma, odnosno potrošnje minimalne energije i zaliha masti. Kako je metabolizam obično najaktivniji ujutro najbolje bi bilo da vam doručak bude najvažniji dnevni obrok koji će sadržavati što veći broj esencijalnih nutrijenata

Klonite se prerađene hrane – prerađena hrana, poput slatkiša ili kolača s bijelim brašnom i šećerom, dovodi do izraženog rasta razine hormona inzulina koji usporava metabolizam. Ako osjetite potrebu za slatkim posegnite za voćem od kojega, između ostalog, možete napraviti i nekoliko dnevnih obroka jer je lako probljavivo i zdravo.

Držite se zelenila – uz voće potrudite se u prehranu uvoditi što više povrća, posebno zelenog. Isto vrijedi i za tekućine pa teške i smeđe poput kave ili raznih gaziranih pića zamijenite sa zelenim čajem koji je bogat je polifenolima, antioksidanasima koji štite naš organizam od velikog broja štetnih tvari, a uz to potiče i sagorijevanje kalorija.

Pijte više tekućine – tekućine su u našem organizmu uključene u brojne metaboličke kemijske procese koji razgrađuje kalorije. Osim vode koju je uvijek najbolje piti, možete izabrati i čajeve, voćne sokove, pogotovo ako ih sami radite, a dobro je i mlijeko.


Tekst: metro-portal.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close