Zdravlje

Kad roditelji pretjeraju, djeca se više ne vesele poklonima

Strka, gužva, kupovanje poklona… Često se ne pita za cijenu. Sve za dječji osmijeh. No u želji da im udovolje roditelji često mogu pretjerati s količinom darova. Teško je balansirati u tome da dobre roditeljske namjere ne postanu jedan od uzroka razmaženosti.


Kad govorimo o prekomjernoj kupovini poklona, najčešće se radi o igračkama. Lina Đulvat, psihoterapeut iz Psihološkog centra Razvoj, objašnjava kako je jedan od razloga i taj što su danas, za razliku od ranije, igračke na svakom koraku.

Danas igračke možete kupiti na kiosku, u pošti, na benzinskoj crpki, non-stop su dostupne. Stoga, osim što djeca stalno traže da im roditelji kupuju igračke, i samim roditeljima je izazovno gledati što se sve nudi te ne mogu odoljeti”, kaže Đulvat. S djetetom treba doći do kompromisa između onoga što mu treba i što želi.

I pažnja odrasle osobe, a kamoli djeteta nije ista kad ispod bora dobije mnoštvo darova i kad se počnu bjesomučno otvarati. Tada više nema euforije i veselja jer je doživljaj prezasićen”, objašnjava Lina Đulvat.

Vrlo često roditelji, nastavlja, budu frustrirani kad vide da se dijete rijetko ili više nikad ne igra s darom. Potom, kaže, slijedi nabijanje grižnje savjesti rečenicama poput: “Ja sam ti kupio, a ti se ne igraš”. Kako bi to izbjegli, psihologinja Jennifer A. Powell-Lunder na portalu Galtime savjetuje kako da svi budu zadovoljni.

Prvo, roditelji trebaju odrediti budžet i držati ga se. Može se kupiti jedan poklon koji se sastoji od više dijelova te se svaki zamota posebno. Ako dijete želi skuplji dar može se uključiti cijela obitelj. Djeci je na kraju važno objasniti da je čar blagdana i u davanju poklona. Zajedno odaberite darove za ostale članove obitelji.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close