Film i TVScena

Jeste li znali da je Tesla ušao u SAD kao Šveđanin? Danas pogledajte dokumentarac u 15.30 sati

SURADNJA VEČERNJAKA I HRT-A

Mnogo zanimljivosti iz vremena života Nikole Tesle, ličkog izumitelja iz Smiljana, izlazi na vidjelo zadnjih godina


Hrvatska radiotelevizija nastavlja suradnju s Večernjim listom u sklopu projekta “Hrvati koji su mijenjali svijet” pa ćemo ove nedjelje na Trećem programu u 15.30 sati gledati dokumentarni film “Tesla”, scenarista i redatelja Mire Brankovića. Film prati Teslin život od rođenja do smrti, na osnovi njegovih memoara “Moji pronalasci” – piše Večernji.

– Oduvijek sam bio fasciniran njegovim životom i postignućima. Radna etika i posvećenost znanosti primjer su svima da bez obzira na to gdje se rodili možete uspjeti u poslu ako to odlučite i cijeli život radite na tome. Dovoljan razlog za poticaj – kazao je autor o nastanku ovog filma i dodao da je, dok je snimao, otkrio puno zanimljivih detalja o genijalnom znanstveniku.

– Možda bi valjalo izdvojiti priču u kojoj mladi Tesla stiže u SAD i ulazi u zemlju kao – Šveđanin. Postoji dokument koji to potvrđuje. Je li to snalažljivost mladog čovjeka koja mu je omogućila više šanse za ulaz ili tek greška migracijske službe, nije poznato – kaže Branković koji u filmu otkriva i zanimljiv podatak da je Tesla odlično igrao bilijar. Tako je i otkrio mnoge patente upravo dok je igrao bilijar.

Dokumentarni film pogledajte danas u 15.30 na HRT 3.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Josip Durdov, Lika Club

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close