Ličko-senjska županijaPolitika

Jeste li znali da je Gospić dužan 9 MILIJUNA KUNA? Starčević iznio šokantne podatke

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević danas je održao svoju prvu konferenciju za novinare na kojoj je izvijestio javnost o stanju gradskog proračuna. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Današnju konferenciju za novinare sazvali smo kako bi javnost putem medija izvijestili o situaciji s kojom smo se suočili nakon što smo 12.lipnja 2017. godine i službeno preuzeli dužnost i obvezu upravljanja Gradom.

Ono na što ću se posebno osvrnuti je stanje koje smo zatekli u gradskom proračunu prema podacima koje smo zatekli, a moram reći da je to stanje puno gore nego što smo se nadali i vjerovali da ćemo zateći.

Financijsko stanje Grada je katastrofalno, a prema službenim dokumentima u ovom trenutku Grad Gospić ima dug prema izvođačima radova i isporučiteljima roba i usluga gotovo 10 milijuna kuna. Točan iznos je 9. 772. 350 kuna!!!! Ono što moram reći građanima Gospića je i činjenica da je bivši gradonačelnik Petar Krmpotić u primopredajnom izvješću iskazao stanje duga od 7 milijuna kuna.

Želim reći i to na računu Grada Gospića danas 12. lipnja 2017. godine  ima 671.334 kuna.

Prema obračunu proračuna za 2016. godinu kojega  prošla vlast, na  čelu s gradonačelnikom i Predsjednikom Gradskog Vijeća Petrom Radoševićem,  nije dostavila Vijeću na razmatranje zabilježen je gubitak u iznosu od 4, 7 milijuna kuna, od čega se 3,5 milijuna odnosi na prošlu godinu, a                  1. 500. 000 kuna preneseno je iz 2015. godine.

Iz svega ovoga vidljivo je da je funkcioniranje Grada ugroženo i to je ono što nam je prošla vlast ostavila u nasljeđe.  Ugrozili su krvotok grada, ugrozili su funkcioniranje ustanova i poduzeća kao i potrebni standard komunalnih usluga te predškolskog odgoja , osnovnog školstva, kulture i sporta.

Kada se svemu ovome doda i činjenica da nam uskoro prijeti gubitak sudskog procesa s HAC-om, jer moram reći, do sada je Grad izgubio sve sudske sporove s HAC-om, pa je naša realna pretpostavka da će se najvjerojatnije izgubiti i spor na Visokom trgovačkom sudu RH i da će Grad Gospić morati HAC-u isplatiti iznos od 6. 660. 200 kuna i još na to zatezne kamate.

Dosadašnja politika sklapala je ništetne ugovore koji su išli na štetu Grada, a to se najbolje vidi iz primjera tržnice. Građani Gospića moraju znati da je za izradu projekta uređenja tržnice bilo predviđeno 500. 000 kuna, a potrošeno je 1.500.000 kuna. Dakle, samo u izradi projekta limit se probio za milijun kuna. Zamislite koliko se probio u izradi tržnice.

Predstavnici dosadašnje vlasti ponašali su se kao pijani milijarderi i trošili novac kako su htjeli i danas smo tu gdje jesmo.  Još ću reći da je novac poreznih obveznika ovog grada u  prvoj polovici proračunske godine potrošen na pokušaj spašavanja sada već bivšeg gradonačelnika i njegovih zamjenika kako bi sakrili stvarno stanje.

Gradonačelnik je imao mogućnost samostalne odluke o dodjeli sredstava iz pričuve raznim ne korisnicima  proračuna u iznosu od 322. 000 kuna, a trenutno je na zalihama ostalo 105. 000 kuna. Dakle, šakom i kapom je, dok je u Gradu ovakvo stanje, podijelio 217.000 kuna i danas  zajedno sa stranačkim kolegama  obilazi događaje i vodi neku privatnu kampanju, vjerojatno za nove izbore, dok Grad Gospić tone kao Titanik.

Iako sam zatečen financijskim stanjem želim poručiti svim građanima Gospića da ću zajedno sa svojim timom Grad voditi potpuno transparentno i da neću dozvoliti da se niti jedna jedina kuna potroši ne svrhovito. Raskinut ću štetne ugovore, dovest ću proračun u red, jer moram reći da se prema javnim financijama moramo odnositi jednako odgovorno, u maniru dobrog gospodara, kao prema privatnim i još odgovornije.

Pred nama je teško vrijeme i svi ćemo se zajedno morati odreći i svakako ćemo uvesti mjere štednje s kojima smo već i započeli svoj mandat. Odrekli smo se automobila i kartica s kojima su se plaćali računi u restoranima, ali nisu bili poslovne prirode.

Svim građanima Gospića poručujem da nećemo odustati od Grada i od našeg, a i vašeg, cilja da u Grad uvedemo red, rad i disciplinu, za što smo i dobili potporu i povjerenje građana.

Napravit ćemo reviziju poslovanja svih gradskih ustanova i poduzeća sa nadom da se bolje gospodarilo nego sa Gradom.

I za kraj konferencije istaknut ću da je sutra konstituirajuća sjednica Gradskog Vijeća na kojoj ćemo od koalicije HDZ-a i partnera i ostalih  gradskih vijećnika izričito zatražiti  da podrže izbor nestranačkog Predsjednika Gradskog Vijeća. Nadamo se da će i oni biti spremni staviti interes građana  ispred osobnih interesa.  Ovim bih završio konferenciju za novinare.

 

S  poštovanjem,

 

Gradonačelnik

Karlo Starčević

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close