Tehnologija

Jedan od deset najopasnijih vulkana nalazi se u blizini Hrvatske

Zemlja je posuta vulkanima koji, srećom, uglavnom ne predstavljaju prijetnju. Među njima, dakako, ima i onih koji svojim erupcijama izazivaju goleme štete i smrt, kao što je to primjerice Vezuv koji je uništio Pompeje, ili pak Santorini, čija je erupcija imala globalne posljedice.


Želeći istaknuti globalnu opasnost koju vulkani predstavljaju, sveučilište iz Manchestera izradilo je listu deset najopasnijih vulkana na svijetu, na kojoj se nalaze vulkani koji će najvjerojatnije eruptirati u sljedećih stotinu godina i pritom izazvati smrt milijuna ljudi.

Ova se lista značajno razlikuje od one koju je sastavila Međunarodno udruženje za vulkanologiju i kemiju unutrašnjosti Zemlje (IAVCEI – International Association of Volcanology and the Chemistry of the Earth’s Interior). Upitani zašto postoji tolika razlika, sa sveučilišta u Manchesteru odgovorili su kako su oni sastavili listu vulkana čiji razorni potencijal nije pravilno, ili nije uopće percipiran. Primjera radi, vulkan Iwo Jima se nalazi na području koje koristi vojska i pristup mu je zabranjen. Mt. Kamerun prati samo jedan čovjek, kojem svako malo netko ukrade opremu.

CampiFlegrei-science20

Među vulkanima na listi nalazi se i Campi Flegrei, široki pojas od 24 kratera nedaleko od Napulja. Pretpostavlja se kako je erupcija ovog vulkana desetkovala neandertalce i otvorila put modernom čovjeku da naseli Europu i Aziju. U slučaju nove erupcije, ista bi bila 200 puta jača od one vulkana Eyjafjallajökull na Islandu. Hrvatska bi pritom doslovno izumrla, zatrpana pepelom i u trajnom mraku, a ista bi sudbina zadesila najveći dio Europe. Opasnosti unatoč – u potresima tijekom 2012. i 2013. tlo se ondje podiglo za 11 cm – talijanske vlasti nisu pretjerano zainteresirane pratiti što im se događa u vlastitom dvorištu.

Slična je situacija i s ostalim vulkanima na listi, a ona je sljedeća:

1. Iwo Jima, Japan
2. Apoyeque – Nikaragva
3. Campi Flegrei – Italija
4. Mt Aso– Japan
5. Meksički vulkanski pojas – Meksiko
6. Gunung Agung – Indonezija
7. Mt. Kamerun – Kamerun
8. Taal – Filipini
9. Mayon – Filipini
10. Gunung Kelud – Indonezija


 

Tekst: znanost.geek.hr

Foto: science20.comWikimedia Commons

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close