VijestiGrad ZagrebScena

Janko Kamauf: prvi gradonačelnik Zagreba

Prvi gradonačelnik Zagreba bio je Janko Kamauf, koji je na toj funkciji ostao punih šest godina.


Dana 15. svibnja 1851. godine Zagreb je dobio svog prvog gradonačelnika u povijesti, Janka (Ivana) Kamaufa, koji je na taj položaj došao gradskim izborima. Naime, Zagreb je kao gradska cjelina nastao 1850. godine, kad su carskim patentom Franje Josipa I. spojeni Gradec i Kaptol, zajedno sa susjednom Novom vesi, Vlaškom ulicom i podgrađem. Do tada je Gradec postojao kao slobodni kraljevski grad, no na čelu uprave nije bio gradonačelnik nego gradski sudac.

Posljednji gradski sudac Gradeca bio je upravo Janko Kamauf. U doba ujedinjenja čitav je Zagreb imao samo 16.036 stanovnika. Kamauf je bio gradonačelnik punih 6 godina, od 1851. do 1857. godine. Bilo je to doba neoapsolutizma u Habsburškoj Monarhiji, kad se iz Beča vladalo strogom rukom, a Hrvati su se u tom razdoblju opirali pokušajima germanizacije.

Janko Kamauf dobio je kasnije, poput drugih zaslužnih gradonačelnika, svoju ulicu u Zagrebu koja se nalazi nedaleko od Kvaternikovog trga.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: croportal

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close