Zdravlje

Izumljena je muška kontracepcija koja dvije godine sprečava trudnoću

Muško kontracepcijsko cjepivo je iznimno učinkovito, čak dvije godine sprečava trudnoću i, većini muškaraca grozomoran proces odlaska na vazektomiju, je skinuo s popisa opcija zaštite. Cjepivo funkcionira kao privremeni blokator koji sprečava spermu da izađe iz muškog tijela.


Dosadašnje testiranje na majmunima je rezultiralo nemogućnošću majmuna da oplode majmunice u periodu od 2 godine. Ove hormonalne injekcije su dosad imale 100% uspjeha, ne uzrokujući nuspojave koje su se pojavljivale u prijašnjim istraživanjima (gdje su se koristili hormoni u svrhu blokiranja proizvodnje sperme) te bi se mogle početi testirati na velikom uzorku muškaraca već iduće godine.

 

Profesor Adam Balen, predstojnik Britanskog društva za neplodnost, je za Daily Mail izjavio: “Ovo je interesantna tehnika koja postiže obrnutu vazektomiju blokirajući prolaz sperme supstancom koja se kasnije može isprati.” Nadodaje “Ako se stvarno ne pokažu nuspojave u testiranjima kod čovjeka, onda ovaj novi pristup ima potencijal da postane muška kontracepcija. Bitno je imati na pameti da uvijek postoji opcija prekida terapije, bez obzira koliko dugo je muškarci primali.”

Stručnjak za neplodnost, Allan Pacey, profesor andrologije na Sveučilištu u Sheffieldu, smatra da postoji svjetsko tržište za djelotvornu mušku kontracepciju. Dodaje: “Ideja da se zamijeni tradicionalna metoda kontracepcije – vazektomija, ubrizgavanjem gela u tubu koja prenosi spermu iz mošnji u penis nije novina. Ali, u proteklih par godina nismo postigli neki napredak, pa je ovo istraživanje pomak u pravom smjeru.”

Više na 24sata.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close