VijestiZdravlje

Izračunajte koliko kalorija trebate unijeti dnevno da biste počeli gubiti kilograme

Iako najčešće nailazimo na podatak da bi prosječna odrasla osoba trebala jesti oko 2000 kalorija na dan, idealni dnevni unos energije ipak ovisi o raznim drugim faktorima, pojasnila je profesorica sa zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Jasenka Gajdoš Kljusurić, piše 24sata


Na predavanju održanom u prostorima Mense u Zagrebu profesorica Kljusurić otkrila je formulu američkog Instituta za medicinu kojom će svaka osoba s lakoćom izračunati svoj idealan dnevni kalorijski unos. Naravno, ne očekuje se da svaki dan unesete točno taj broj, no prosjek kroz sedam dana trebao bi biti negdje oko dobivene brojke.

Spomenuta formula namijenjena je i muškarcima i ženama starijima od 19 godina te je velika pomoć pri praćenju dnevnog energetskog unosa hrane radi lakšeg održavanja težine ili pak zdravog smanjenja prekomjerne tjelesne težine. Treba imati na umu da se mora reducirati barem 500 kalorija dnevno kako bismo počeli mršavjeti – pojasnila je Kljusurić.

Naravno, nije dovoljno samo pratiti kalorijski unos, nego je i vrlo važno koje su to namirnice iz kojih dobivamo kalorije kroz dan.

Nije problem u tome što će netko pojesti šaku čipsa. Važno je da se takve stvari ne jedu često ni u velikim količinama jer su to namirnice niske nutritivne gustoće što znači da imaju veliku kalorijsku vrijednost, a vrlo malo vitamina i minerala koji su potrebni našem organizmu – napominje Kljusurić te dodaje kako u današnje vrijeme najveća opasnost vreba iz skrivenih “bijelih smrti”.

Bijele smrti mi nutricionisti zovemo sol, šećer i brašno. Problem je što se oni vrlo često skrivaju u raznim namirnicama pa nismo ni svjesni količine koju dnevno unesemo. Primjerice, nije problem jedna jutarnja kava. Ona ima svega pet kalorija. No dodamo li joj samo jedan šećer, njezina kalorijska vrijednost penje se na 25, s dva šećera iznosi 45, a s mlijekom 30 kalorija. Popijete li takve dvije ili tri kroz dan ili im dodate popularne dodatke, poput šlaga ili čokolade, takav napitak imat će kalorijsku vrijednost jednog obroka – upozorava Kljusurić te zaključuje kako je na kraju najbolja formula biti umjeren dok se jede.

Preporučena doza namirnica po porciji

DLAN (85 g) – odrezak, riba, meso (160 kcal)

VRH PRSTA (5 g) – ulje (40 kcal), šećer (15 kcal)

PALAC (30 g) – kikiriki maslac (170 kcal), tvrdi sir (100 kcal)

STISNUTA ŠAKA (šalica) – riža, tijesto (200 kcal), voće (75 kcal), povrće (40 kcal)

ŠAKA – 30 g orašidi (170 kcal), grožđice (85 kcal)

DVIJE ŠAKE (30 g) – čips (150 kcal), kokice (120 kcal)

Izračunaj svoj savršeni dnevni broj kalorija

MUŠKARCI:

Ed (kcal/dan) = 662 – (9.53 x dob (godine)) + TA x (15.91 x TM (kg) + 539.6 x TV (m))

ŽENE:

Ed (kcal/dan) = 354 – (6.91 x dob (godine)) + TA x (9.36 x TM (kg) + 726 x TV (m)

Legenda za formulu:

dob – vaša dob izražena u godinama

Ed – vaša dnevna energetska potreba u kalorijama

TM – tjelesna masa izražena u kilogramima

TV – tjelesna visina izražena u metrima

TA – tjelesna aktivnost (TA=1.00 (sjedilački način života i za muškarce i za žene); TA=1.11 (niska aktivnost – muškarci); TA=1.12 (niska aktivnost- žene); TA=1.25 (aktivan muškarac); TA=1.27 (aktivna žena); TA=1.48 (vrlo aktivan muškarac), TA=1.45 (vrlo aktivna žena)).

Primjer:

Za ženu u dobi od 20 godina čija je TM=60kg, TV=168cm, te slobodno vrijeme provodi sjedeći (sjedilački način života TA=1), formula glasi:

Ed (kcal/dan)=354 – (6.91×20) + 1 x (9.36×60+726×1,68) =3 54 – 138,2 + 1 x (561,6+1219,68) = 1997,08 kcal/dan tj. 8355,78 kJ/dan

Donosi 24sata


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close