Turizam

IZNAJMLJIVAČ IZ GACKE Denis Lončar: Ključ uspješnog bavljenja turizmom je – osmijeh!

Denis Lončar iz Otočca jedan je od predvodnika u turizmu ovog kraja koji, osim što gostima nudi široku paletu sportskih i zabavnih aktivnosti, već 12 godina nudi i smještaj u svojoj obiteljskoj kući u kojoj živi sa suprugom Sandrom i djecom Kevinom i Melani.


Već po završetku srednje škole Denis je dobio želju studirati turizam, jer je kako kaže imao osjećaj da će se nakon rata ta grana najprije oporaviti i omogućiti uvjete za život na ovom području. Tako je završio studij Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji, a dodatni motivi turističkog opredjeljenja svakako su povezani i s lokacijom na kojoj živi – kućom uz rijeku Gacku, koja je motiv mnogim strancima u nadmetanju za ulov čim veće pastrve.

Koliko se dugo bavite iznajmljivanjem i kako je sve počelo?

S iznajmljivanjem sam se počeo baviti 2007.g. i to zajedničkim snagama s ocem i majkom. Naš moto je od početka bio gost je na prvom mjestu, tako da smo od samog početka kad je konkurencija domaćina bila iznimno mala, bili 100% na usluzi gostu. Mnogi naši stalni gosti ribolovci i dan danas spominju kako im je moj pokojni otac znao nositi domaću šljivovicu i nazdraviti s njima za svaku ulovljenu pastrvu.

Cijela priča, koja je započela prije 12 g., a traje i danas je protkana nitima prijateljstva s gostima i ugodnog druženja. Svake zime sa svojom obitelji obiđemo i podružimo se na gostujućem terenu s našim gostima. Tako npr. odemo do Wolfganga u Beč, do Corrada u Italiju i drugih naših gostiju – prijatelja, provedemo vikend zajedno i dobro se zabavimo.
Kad bi ispričao sve lijepe uspomene i anegdote koje imamo s našim dragim gostima, vjerojatno bi trebali jedan cijeli broj The Plitvice Timesa posvetiti samo tome.

Koliko je važno, osim unutarnjeg ugodnog uređenja, urediti i okoliš? Vi imate dječje igralište, roštilj, pješčanik… da li to gosti prepoznaju?

Točno je da kad se odredite u kojem pravcu želite ići, trebate i raditi na tome. Pored ribolovaca, naši najvjerniji gosti su obitelji s djecom. Kad su sretna djeca, sretni su i roditelji. I sam sam otac dvoje djece, često putujemo i znam kako je to kad se smjestiš u sobu od 20 kvadrata – doslovno zatvor.

Djeci treba slobode i igre, tako da smo našim gostima pored apartmana postavili tobogan s kućicom, pješčanik, ljuljačku, trampolin i mnoge dječje igračke, rekvizite i ležaljke za roditelje, sve to na prostoru veličine 400 kvadrata. Dok se djeca igraju, roditelji ih imaju na oku dok čitaju omiljenu knjigu ili se sunčaju. A u večernjim satima kad djeca odu na počinak roditelji se opuste uz čašicu vina na terasi s roštiljem u seoskoj tišini s laganim povjetarcem svježeg zraka iz obližnje šume.

Dobili ste i oznaku Blue&Green Homestay. Koliko vam to znači?

Drago mi je da nas je TZ Ličko – senjske županije prepoznala kao vrijednog turističkog subjekta i dodijelila nam ovu oznaku. Kad radiš neki posao 10 i više godina, trudiš se oko svakog gosta, onda je oznaka Blue & Green stvarno nešto s čim se ponosimo. Mi ćemo i dalje biti na usluzi svim našim gostima kao i do sada, a gosti će moći vidjeti da su nas i institucije prepoznale u tom našem poslu-hobiju. Ali, prvenstveno ta oznaka znači gostu određenu sigurnost, sigurnost da kada dođe na svom biciklu ili motoru kod nas, da može računati da u garaži postoji mjesto za njegovog omiljenog dvokotača, da postoji ključ za zategnuti šaraf i sprej za podmazati ako negdje škripi. Da kad dođe hiker, da može dobiti pravu informaciju koju planinarsku stazu pohoditi u blizini objekta a da je u skladu s njegovim kondicionim mogućnostima.

Koje je tvoje najljepše iskustvo u dosadašnjem “stažu”?

Mogao bih istaknuti dva najljepša iskustva. Prvo najljepše iskustvo mi je bilo kada smo ribolovcima koji su nam te godine došli drugi puta u goste pripremili rođendansku zabavu. Bili su u gostima djed, sin, snaha i unuk. Svi su otišli u ribolov i nisu znali da ćemo ih navečer dočekati s iznenađenjem. Kad su se vratili iz ribolova djedu smo za 74. rođendan pripremili tortu, balone, pekao se roštilj, te smo se svi skupa družili tu večer i popili koju čašicu domaće šljivovice. To je bila noć nakon koje smo do dan danas ostali povezani s prijateljem Wolfgangom kojeg sam već spomenuo. A drugo najljepše iskustvo je kad su meni za rođendan Wolfgang i Corrado pripremili zabavu i nezaboravni roštilj, ali o tome ne bih širio priču. Neka čitatelji sami zamisle kako smo se nas trojica dobro zabavljali tog 11. travnja…

S čime se gosti najviše oduševe kada dođu k tebi i u Liku?

Svi domaćini reći će iste dvije stvari – gostoprimstvo i prirodne ljepote. Po nekim istraživanjima mi smo najgostoljubiviji domaćini u svijetu, a upravo to je ono što gosti iz cijelog svijeta primjećuju i ne ostaju ravnodušni. Premda je većina gostiju došla vidjeti Plitvička jezera, ostaju iznenađeni i oduševljeni s cjelokupnim krajolikom. Ne mogu se načuditi da postoji tako prekrasna i posebna rijeka kao što je rijeka Gacka, koja je svih svojih 11 kilometara bistra, čista i pitka, pa dok uživaju u šetnji i vožnji na biciklu pored rijeke ili veslajući po istoj mogu popiti vodu direktno iz rijeke.

Budi li se turizam i u Otočcu te Gackoj dolini?

Turizam u Otočcu i Gackoj dolini se itekako probudio. Postoje mnogi divni domaćini koji se trude oko svojih gostiju, postoje mnogi turistički povijesni i pejzažni lokaliteti, atrakcije i aktivnosti. Danas kad vam gost dođe u Otočac, ne morate se brinuti što mu ponuditi. Svakom gostu u našoj destinaciji možemo ponuditi nekoliko dana pristojnog i kvalitetnog odmora. Naravno da postoji još mjesta za napredak, ali svakako lovimo svjetske trendove i po mom mišljenju u nekim smo područjima ispred hrvatske i svjetske konkurencije, a to su gostoljubivost i opremljenost, pogotovo novih i preuređenih apartmana.

Što biste preporučili svakom iznajmljivaču pa i onima koji tek razmišljaju o tome da krenu u ovaj posao?

Posvetiti se svakom gostu osobno jedini je ključ dugoročnog uspjeha i osobnog zadovoljstva bavljenja ovim poslom.

Koje su top 3 kvalitete koje bi trebao imati svaki iznajmljivač?

Osmijeh, osmijeh, osmijeh.

I što biste poručili svim gostima koji će tek doći u Liku?

Dragi gosti, kada dolazite na odmor u Liku budite spremni da će Vas domaćin uvijek dočekati s osmijehom na licu, pićem dobrodošlice u ruci, savjetom za ugodan boravak i zahvalom što ste ga posjetili. Vaš boravak u Lici će Vam sigurno ostati u dugom i lijepom sjećanju. Očekujte da ćete doživjeti i vidjeti više nego što ste očekivali kad ste se odlučili doći k nama.

Donosi The Plitvice Times.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: The Plitvice Times | Foto: The Plitvice Times, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close