Politika

IZLAZNE ANKETE: HDZ osvojio četiri, SDP tri, a Most bez mandata…

Građani i građanke Europske unije glasovali su za svoje predstavnike za novi saziv Europskog parlamenta, agencija Ipsos donosi izlazne ankete.


Kako je objavila agencija Ipsos, prema izlaznim anketama najveći broj glasova dobio je HDZ koji, prema izlaznim anketama osvaja 23,43% što znači 4 mandata. Što je manje od očekivanih 5 ili 6 mandata.

Stranka koja je, prema neslužbenim rezultatima, druga po broju osvojenih manadata na ovim EU izborima je SDP sa 18,38% glasova i 3 mandata.

Iznenađenje izbora je i neovisni sudac Mislav Kolakušić, odnosno Nezavisna lista s 8,20% glasova što znači da osvaja jedan mandat i ide u Europski parlament.

Još jedan mandat osvajaju Hrvatski suverenisti s 6,43% glasova, odnosno Ruža Tomašić, nositeljica liste.

Živi zid ima 6,25% odnosno 1 mandat.

Jedan mandat osvaja Amsterdamska koalicija s 5,59%.

Neovisni za Hrvatsku, na čelu s Brunom Esih osvajaju 5,09% glasova, što im nije dovoljno za mandat u Europskom parlamentu, a Most ima 4,70% što im nije dovoljno za osvajanje mandata.

Nezavisna lista Marijane Petir ima 3,94%, START je na 2,48%, Orah 2,31%, a HNS 2,16%.

12 mandat ide Neovisnima za Hrvatsku, odnosno Bruni Esih.

No izlazne ankete ne predviđaju rezultate preferencijalnih glasovanja koji bi mogli promijeniti ovu trenutnu situaciju.

Osim u Hrvatskoj, 12 hrvatskih zastupnika za EU parlament biralo se u još 46 država. Biračima je ponuđeno 396 kandidata na 33 liste.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close