Politika

Izbori će se ponoviti na dva biračka mjesta

DIP UTVRDIO NEPRAVILNOSTI

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Đuro Sessa zahvalio je u ponedjeljak svim biračkim odborima koji su u zemlji i inozemstvu sudjelovali u provedbi izbora za 10. saborski saziv istaknuvši da su odradili vrlo ozbiljan posao u zahtjevnim uvjetima.


Naveo je da je u biračkim odborima bilo angažirano gotovo 75 tisuća ljudi, što je, „nakon mobilizacije najveći angažman ljudi u jednom trenutku“.

U složenim uvjetima, posao su odradili vrlo dobro, radili su gotovo volonterski, kazao je Sessa, očito misleći na činjenicu da će za svoj cjelodnevni i rad pod posebnim epidemiološkim uvjetima, članovi biračkog odbora u Hrvatskoj dobiti po 300 kuna naknade.

Zahvalio je i članovima svih drugih izbornih tijela i institucija s kojima je DIP surađivao u provedbi izbora.

Sessa je najavio da se u slijedeću nedjelju izbori ponavljaju u Raši, gdje se dopustilo glasovanje osobama koje nisu na popisu birača, pa se pojavio veći broj listića od birača. Radi se o osam listića na uzorku od upisanih 500 birača, kazao je.

Na biračkom mjestu u Stockholmu izbori se moraju poništiti.

Jedan je birač za 1. izbornu jedinicu „uzeo, dobio“ dva listića i oba ispunio i ubacio u glasačku kutiju, pa je bilo 19 listića, a 18 birača je glasovalo. Izbori su poništeni, jer čim se pojavi više listića, nego je glasovalo birača, izbori se na tom mjestu poništavaju, kazao je.

Predsjednik DIP-a podsjetio je da rokovi za prigovore teku od ponedjeljka, nakon što DIP objavi izborne rezultate, a rok istječe u srijedu u ponoć. DIP onda, ako bude prigovora, ima 48 sati da odluči, do petka u ponoć.

Prema podacima sa DIP-ovih stranica, obrađeni su podaci sa 99,99 posto biračkih mjesta, od kojih je posljednje zatvoreno ono u Los Angelesu, u ponedjeljak u 4 sata. Glasovalo je 46,9 posto birača.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Lika Club, Josip Durdov

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close