VijestiKultura

Iza poznate bajke o Ivici i Marici krije se stvarna životna priča

Priču o Ivici i Marici dobro zna skoro svako dijete na planeti – vještica je živjela u šumi u kućici od kolača gdje je mamila izgubljene mališane obećavajući im slatkiše samo da bi ih udebljala i kasnije pojela. Ipak, istinita priča iza ove bajke daleko je tragičnija, a najnesretniju sudbinu imala je baš – vještica.


Tvorci ove priče, braća Grimm – Wilhelm i Jakob, bavili su se skupljanjem i zapisivanjem narodnih priča i legendi. Bajku o “Hansel i Gretel” (u našem prijevodu “Ivici i Marici”) objavili su prvi put 1812. godine, ali je njeno porijeklo puno starije. Slavna braća u svojoj su inačici potpuno preokrenuli priču. Povijesna varijanta potpuno je drugačija.

Žena iza lika bezimene vještice koja jede djecu zapravo se zvala Katrina Schredering, rođena je 1618. godine negdje na planini Harz na sjeveru Njemačke. Bila je poznata kao vrlo dobra pekarica, a specijalitet su joj bili kolači i slatkiši zbog kojih su je djeca iz cijelog sela obožavala. Prvo ih je pekla za crkvena okupljanja, ali je na kraju završila prodajući ih na tržnici i seoskim sajmovima.

Upravo na jednom od tih sajmova upoznala je Hansa Metzlera (u našem prijevodu, to bi bio Ivica), lokalnog pekara koji se odmah ludo zaljubio u nju. Katrina Hansu nije uzvratila ljubav, ali on se s time nije mirio . Nastavio je s udvaranjem, ali se to ubrzo pretvorilo u uznemiravanje i uhođenje, a stvar je narasla do tih razmjera da se djevojka morala preseliti. Druga verzija priče kaže da je Hans zapravo samo htio ukrasti Katrinine recepte i kako je samo to bio razlog udvaranja. Kako bilo, priče se slažu u jednom – djevojka je morala pobjeći i svoj je mali posao ponijela sa sobom.

Ljutit zbog odbijanja, Metzler je javno objavio da je Katrina vještica. Svjedočio je da ju je vidio kako vrača, prinosi žrtve u vidu sitnih životinja i da je i sam ukus njenih kolača “sotonino maslo”. Nesretna djevojka je uhapšena i mučena kako bi priznala da je vještica, ali nije poklekla. Kako protiv nje nisu pronađeni nikakvi dokazi, osim Hansovih optužbi, Katrinu su na kraju pustili, ali ostavljenom momku ni to nije bilo dosta!

Hans i njegova sestra Gretel (ili Marica) nakon toga su provalili su Katrininu kuću, ubili je i njeno tijelo spalili u peći za pečenje kolača. Brat i sestra su nakon ovog uhapšeni, ali kako je bila riječ o članovima ugledne obitelji, uskoro su oslobođeni. Poznato je da je Hans Metzler umro u Nürnbergu 1660. godine kao bogat i poštovan građanin.

Stoljeće i pol kasnije, ovu priču su od lokalnih mještana čula i zapisala braća Grimm. Vjerovatno želeći ubaciti dozu romantizma kojeg su sadržavale i druge njihove bajke odlučili su priču izmijeniti pa su okrutne ubojice postale nevini mališani, a nesretna i nevina pekarica – vještica koja jede djecu!

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: antenazadar.hr | Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close