Tehnologija

Iz Kine stiže automobil kojim se upravlja mozgom

Kineski znanstvenici razvili su, kako kažu, prvi kineski automobil kojim je moguće upravljati samo mozgom.


Vozač zahvaljujući opremi za čitanje moždanih signala može umom “reći” automobilu da ide naprijed, natrag ili da stane, a može i zaključati i otključati vozilo. Ekipi Sveučilišta Nankai u Tianjinu za realizaciju je trebalo dvije godine, a prvotno su bili vođeni idejom pomoći invalidima koji ne mogu voziti.

Zhang Zhao za Reuters je objasnio da se oprema sastoji od 16 senzora koji hvataju takozvane EEG-signale iz mozga. Razvili su računalni program koji odabire relevantne signale i prevodi ih te tako omogućuje upravljanje automobilom.

– Računalo procesuira signale kako bi kategoriziralo i prepoznalo namjere ljudi te ih potom prevodi u upravljačke komande automobilu. Osnova cijelog tijeka je procesuiranje EEG-signala – objasnio je Zhang.

Voditelj projekta Duan Feng rekao je da bi uskoro moglo biti moguće kombinirati tehnologiju upravljanja mozgom sa samovozećim automobilima, poput Googleova SDC-ja. Duan je odbacio brige o mogućim nesrećama zbog ometanja vozača dok njihov mozak upravlja automobilom objašnjavajući da je koncentracija potrebna samo za promjenu statusa gibanja vozila, na primjer, pri promjeni traka ili skretanju.


Tekst i foto: vecernji.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close