Scena

Ivan Šubašić – posljednji ban u hrvatskoj povijesti

U izbjeglićkoj kraljevskoj vladi u Londonu Šubašić je čak bio i premijer premda je bio Hrvat, a ne Srbin.

Ivan Šubašić, posljednji čovjek koji je vršio funkciju bana na hrvatskom području, umro je 22. ožujka 1955. godine. Naime, Ivan Šubašić bio je ban Banovine Hrvatske – autonomne teritorijalne jedinice unutar Kraljevine Jugoslavije. Banovina Hrvatska nastala je poznatim Sporazumom Cvetković-Maček iz 1939. godine. Dakako, bilo je to doba točno uoči početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj, pa Banovina Hrvatska nije dugo opstala. Ivan Šubašić bio je njen prvi i posljednji ban.

Kad je 1941. godine Jugoslavija poražena u Drugom svjetskom ratu, Šubašić je napustio zemlju. U izbjegličkoj kraljevskoj vladi u Londonu, Šubašić je imao značajnu ulogu. Dapače, premda je bio Hrvat, a ne Srbin, postao je čak i premijer izbjegličke vlade. Poznati su njegovi sastanci s Josipom Brozom Titom radi dogovaranja organizacije poslijeratne jugoslavenske vlade. Unatoč dogovorima s Titom, Šubašić je na neki način na kraju bio izigran. Komunisti su uspjeli preuzeti svu vlast u poslijeratnoj Jugoslaviji.

Šubašić je rođenjem bio iz Vukove Gorice, naselja pokraj Karlovca, a po struci je bio pravnik. Umro 1955. godine u Zagrebu, kao posljednji Hrvat koji je nekada nosio titulu bana.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: povijest

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close