VijestiZdravlje

Istraživanje: Hepatitis E ima gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj

Kad se krene roštiljati u punom jeku u prirodi treba biti na oprezu. Nakon pečenja na mesu ne smije biti tragova krvi i sukrvice jer vreba potencijalna opasnost – izvor zaraze hepatitisa E, upozoravaju stručnjaci.


“Najrizičniji čimbenik za hepatitis E je svinjsko meso što znači da kad krene sezona roštiljanja, važna je dobra termička obrada, temperatura iznad 70 stupnjeva i dulje od 30 minuta”, objasnio je Pavle Jeličić, voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj je prokužena tim virusom. Najzastupljeniji je kod svinja do pola godine života koje završe u prehrambenom lancu. Opsežno istraživanje radilo se u molekularnom laboratoriju u Hrvatskom veterinarskom institutu.

30 od 100 svinja došlo je u kontakt s virusom hepatitisa E. Ono što je više zabrinjavajuće je da smo dokazali da su stvarni prenosioci virusa. Mogu biti nositelji virusa bez ikakvih znakova bolesti ikakvih promjena koje se čak i nakon njihovih uginuća ne mogu primijetiti”, kazala je Lorena Jemeršić, predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta.

Hepatitis E je relativno rijetka bolest na našim područjima. Uzrokuje upalu jetre. Inkubacija traje do 40 dana, simptomi su malaksalost, gubitak apetita, temperatura i mučnina, a nakon dva tjedna može se razviti i žutica. Specifični lijek ne postoji.

Najviše problema može stvoriti kod osoba sa smanjenim imunitetom.

“To je problem imunosupresivnih. To su osobe koje zbog tumora su u određenoj fazi smanjenog imuniteta il osobe nakon transplantacije. One su potencijalnoga rizika nastanka kroničnog oblika bolesti i tu je potencijalna opasnost i kako nije prepoznat to je enigma”, kazala je Oktavija Đaković Rode, pročelnica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

A postoje i profesije koje su također pod rizikom.

“Sve djelatnosti kao što su veterinari, mesari, svinjogojci, šumari i slično što su naša istraživanja i pokazala”, kazao je Jeličić.

Uz izbjegavanje unosa sirovog i nedovoljnog ispečenog mesa, prevencija je i dobro stara mjera – higijena ruku.


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close