Tehnologija

Isplate li se kineski pametni telefoni?

Riječ je o uređajima solidnih specifikacija koji su često i dvostruko jeftiniji od sličnih uređaja poznatih proizvođača pa se postavlja pitanje isplati li se kupiti takve uređaje i postoje li neke skrivene mane vezane uz njih.


Prednosti i mane kineskih inačica pametnih telefona

Najveća prednost im je očita – cijena s obzirom na performanse. Primjerice ovaj Doogee DG900 ima 8-jezgreni procesor i 2Gb RAM-a te nešto bolje performanse od ovog Samsung Phableta uz tri puta nižu cijenu. Dodatno, oprema koja se isporučuje uz „kineze“ je često vrlo bogata pa nije rijetkost da uz sam uređaj dobijete dvije baterije, više različitih maskica i zaštitne naljepnice za zaslon. Još jedna karakteristika kineskih mobitela je da su vrlo često Dual Sim kompatibilni, što znači da istovremeno možete imati aktivna dva broja na dvije različite mreže.

Ipak, postoje neki nedostaci koji se vežu uz kineske telefone. Budući da je riječ o uređajima koji se uglavnom naručuju direktno iz Kine, u Hrvatskoj ne postoje službeni servisi pa ostvarivanje jamstva postaje kompliciran proces slanja uređaja u Kinu o vlastitom trošku. Naravno, uređaj uvijek možete servisirati u Hrvatskoj o vlastitom trošku.

Drugi minus je srećom sve rijeđi, a odnosi se na frekvencije GSM signala koje uređaji podržavaju. Naime, kineski i europski mobilni operateri koriste različite frekvencijske pojase za prijenos podataka velike brzine pa uređaji namjenjeni za kinesko tržište neće optimalno funkcionirati u Hrvatskoj. Budući da su svi noviji pametni telefoni „quad band“ tipa, oni prirodno podržavaju sve svjetske frekvencijske pojaseve i sa njima ovakvih problema nema.

Jedan od ozbiljnijih nedostataka kineskih telefona tiče se njihovog operativnog sustava. Dok je kod poznatijih proizvođača poput Samsunga ili Sonya normalno da svaki model kroz svoj život dobije dvije ili tri nadogradnje sustava, kod većine kineskih modela ste osuđeni na sustav s kojim je mobitel došao. To je bitno iz razloga što nadogradnje sustava često donose poboljšane performanse i nove funkcionalnosti i na neki način „pomlađuju“ uređaj.

Pročitajte više na blog.njuskalo.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close