VijestiŽupanijska

INTERVJU Rajko Obradović iz Gračaca: Dosta je bilo podjela na Srbe i Hrvate. Moramo gledati u budućnost!

Povodom nadolazećih lokalnih izbora razgovarali smo s kandidatom za načelnika Općine Gračac, Rajkom Obradovićem iz Samostalne srpske demokratske stranke. Pripada li Gračac Lici ili Dalmaciji, što misli o podjeli na Hrvate i Srbe u Općini, i drugim aktualnim temama, čitajte u nastavku.


Za početak, jeste li Ličanin ili Dalmatinac?

Ličanin po ocu, a po majci imam dalmatinske krvi.

Što planirate poboljšati u Gračacu i kako?

Gračac je po svojoj zemljopisnoj  poziciji idealan za ekološki turizam. Nalazimo se u blizini Nacionalnog parka Krka, Plitvice i Sjeverni Velebit. Na teritoriju općine Gračac imamo Cerovačke pećine, kao i prekrasni izvor rijeke Une. Slapovi Zrmanje su udaljeni svega 30 km od Gračaca, a more 40 km što predstavlja odličnu predispoziciju za razvitak turizma tokom cijele godine. Pored turizma prioritet je poljoprivreda. S obzirom da smo najveća općina u Hrvatskoj samim tim raspolažemo sa ogromnim prostranstvima krških pašnjaka, što nas stavlja u odličnu poziciju za razvoj stočarstva i samih OPG-ova koji su ovdje prisutni. Prioritet moraju biti ekološki održivi OPG-ovi jer to je budućnost kako u svijetu tako i kod nas, također moramo raditi da u narednom periodu imamo što više OPG-ova koji imaju zaokružen sistem proizvodnje radi konkurentnosti na tržištu – što sve možemo postići kroz fondove EU. Radi razvoja poljoprivrede moramo pravedno preraspodjeliti državno zemljište, jer je bilo dosta malverzacija. Prioritet je staviti na domicilno stanovništvo prilikom preraspodjele kao i na mlade poljoprivrednike.

Može li se proces iseljavanja zaustaviti i preokrenuti?

Nije pitanje može li se, to se mora! Moramo poboljšati osnovne uvjete života. Prometnu infrastrukturu, vodu, kao i zdravstveni sistem. Potaknuti mlade ljude da otvaraju obrte kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. I informirati što više ljudi kako povući novce iz europskih fondova. To ćemo uraditi kroz dodatne upute i  predavanja konzultanata prilikom svake mjere ruralnog razvoja.

 

Koje su razlike u poziciji Hrvata i Srba u Gračacu i općenito? 

Razlike ima ali ih ne smije biti. Moramo naučiti da ne gledamo tko je koje nacije ili vjere, nego tko je kakav čovjek! Dok god ne budemo gledali tako, za nas boljitka nema.

Koji je Vaš plan za mlade u Gračacu? 

Stipendiranje svih studenata koji se odluče na odlazak na fakultet. Novčana nagrada za najbolje učenike kako srednje tako i osnovne skole. Sramota je da se najbolji učenik nagrađuje sa DM bonom od 500 kn. Uspjeh moramo nagraditi u svim segmentima.

Možete li biti načelnik ne samo Srbima već i Hrvatima?

Dosta je bilo podjela na Srbe i Hrvate. Moramo gledati u budućnost! Kako bolje živjeti! Neka mračna vremena ostavimo iza sebe. 

Poticaji u poljoprivredi često znaju biti lokalna prednost, ali i problem.

Probleme moramo riješiti kroz informiranost samih naših poljoprivrednika. To se može riješiti kroz savjetodavni centar gdje će se naši poljoprivrednici moći informirati i posavjetovati o mjerama ruralnog razvoja kao i same poljoprivrede.

Možeš li uvjeriti starije u promjene?

Stariji moraju računati na nas. Ipak ne smijemo zaboraviti njihov doprinos našem društvu i našem mjestu. Jer kako se mi budemo odnosili prema našim najstarijima tako sutra mi možemo očekivati da se neke nove generacije odnose prema nama.

Vi nemate javni prijevoz, planirate liniju Srb-Gračac-Zadar?

Malo je sramotno u 21. stoljeću govoriti o tome da neka mjesta u županiji nemaju prijevoz do centra same županije. S autobusnom linijom Srb-Gračac-Zadar oosigurali bi i zapošljavanje mnogih naših građana. To se može i mora riješiti kroz sufinanciranje javnog prevoza u općini, kao i svugde u svijetu.

U Gračacu još ima kuća bez vodovoda? 

Vodovod treba sprovesti tamo gdje je to izvodljivo u što kraćem periodu. I sami znate da voda znači život a to se sve može kroz financiranje iz fondova EU.

Kako ćete rješiti problem transparentnosti Gračaca? 

Svaka lipa uložena iz proračuna mora biti transparentna na web stranici općine.

Listu SDSS-a koja predvodi Rajko Obradović pogledajte u nastavku.

 


 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka, PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close