VijestiTurizam

INTERVIEW – Milković iz Grabovače: “U parku imamo više aktivnosti nego što ih realno možemo odrađivati!”

Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Hrvatskoj a nalazi se u Lici. Nedaleko Perušića traje turističko prirodna priča koja svakim danom ide sve dalje, iz male nepoznate lokacije razvija se nešto veća i sve glasnija. Iz Grabovače na mjesečnoj bazi dolaze nove informacije o projektima, događanjima i uspjesima ustanove. Iza svega toga stoji jak mali tim. S obzirom da se približio kraj 2016., zanimalo nas je kakav je rezime 2016. i što se planira u 2017. godini. Ravnateljica Parka gđa. Katarina Milković odgovorila je na aktualna pitanja, pročitajte naš razgovor.

Iza Vas i ustanove uspješna je turistička sezona. Još u kolovozu ste objavili da imate rekordan broj posjeta? Možete nam reći više o posjeti i tim brojkama.


Upravo tako, u kolovozu 2016. godine smo premašili ukupan broj posjeta u odnosu na čitavu 2015. godinu što nam daje za pravo veseliti se. Naime, ove smo godine prve posjetitelje imali već u veljači, a interesa za posjet špilji Samograd bilo je i studenom. Ovu ćemo godinu zaključiti sa nešto više od 7600 posjeta, a što je u odnosu na prošlu godinu skoro 2000 više.

U srpnju se održao prvi lički treking, Lika Cave Trekk. Događanje koje je ovog ljeta u Lici vjerojatno najzapaženije, kako je nastalo? Koliko su trajale pripreme i jeste li na kraju zadovoljni?

Lika Cave Trekk je projekt kojim sam željela skrenuti pažnju javnosti na bogatstvo geobaštine i georaznolikosti kako Pećinskog parka Grabovača tako i cijele Like, na Dinarski krš, koji pokriva više od 50% površine Republike Hrvatske, na važnost očuvanja takvih područja, na važnost očuvanja vode koja je izvor života ali i na mogućnosti koje nam otvara geoturizam. Kako je nastao Lika Cave Trekk?  Zapravo već jako dugo vremena osmišljavam na koji način napraviti dobru promociju ovog bogatstva koje imamo, razgovaram s ljudima koji razumiju problematiku ali i mogućnosti s kojima se susrećemo. Na žalost nemamo strategiju razvoja turizma Like kao destinacije koja bi pomogla na način da svi zajedno ostvarujemo zadane ciljeve pa ispada da svatko vuče na svoju stranu i zapravo dobivamo miks svega i svačega, a opet ništa konkretno i prepoznatljivo. Upravo iz tog razloga prepoznatljivosti rodila se ideja trčanja od špilje do špilje, a osim toga tko može biti bolji ambasador prirode od sportaša?! I, kao što vidimo, nisam pogriješila, imali smo izvrstan odaziv sportaša, njih preko 600 je trčalo kroz prirodu za prirodu. Moram priznati da nisam očekivala toliki odaziv s obzirom da su pripreme trajale svega mjesec i pol dana i da se radilo o, sportašima do sada nepoznatoj utrci. No evo, isplatilo se nespavati jer, kao što ste mogli vidjeti, svi su nacionalni mediji pratili zbivanja u Pećinskom parku Grabovača kako danima prije tako i na sam dan trekinga, a sve to skupa znači dobru promociju parka.

I ove godine imali ste volontere putem Erasmus+ programa, koliko su boravili u Perušiću i što su radili?

Ovo je druga godina da provodimo volonterske projekte u parku. Naime, ideja i praksa volonterizma nisu neki novi fenomen, no međutim volonterski turizam jest i mi smo u Pećinskom parku Grabovača došli do zaključka da su kroz takve projekte svi na dobitku, a kad kažem svi tada mislim na park kao područje kojim upravljamo, zaposlenici parka, volonteri i lokalno stanovništvo. Erasmus + je pak najveći program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport i upravo koristeći sredstva programa zapravo pomažemo sebi i drugima. S obzirom da u praku uvijek ima posla, volonteri nam pomažu u svakodnevnim aktivnostima od čišćenja poučnih staza, održavanja turističke infrastrukture do rada sa djecom tijekom ljetnih mjeseci jer nam je cilj da djeca što više vremena provode u prirodi, ali i da spajaju ugodno s korsinim. Pod ugodno s korisnim mislim prije svega na učenje stranih jezika i moram priznati da sam izuzetno zadovoljna jer su nam djeca kroz ove dvije godine učila osnove francuskog i španjolskog jezika, a osim toga svi su polaznici progovorili i engleski jer nam je tijekom provođenja projekata taj jezik i službeni. Dakle ove godine smo imali volontere iz Španjolske koji su se u Perušiću zadržali nešto duže od mjesec dana i koji su tijekom svog boravka zapravo radili na promociji našeg parka u svojoj matičnoj zemlji i to je isto jedan od razloga zbog čega radimo na volonterskim projektima. No da ne bi bilo zablude, projekti se prvenstveno provode radi neformalnog učenja volontera koji nam dolaze, a koji su željni nekih novih znanja.

Prije početka sezone bavili ste se i velikom konferencijom, gostovala je organizacija Dinarida i predstavnici brojnih parkova? Kakvu ulogu Pećinski park Grabovača ima u organizaciji i što je na konferenciji poručeno?

U Pećinskom parku Grabovača 25. i 26. veljače ove godine okupilo se oko osamdeset predstavnika nacionalnih parkova i parkova prirode iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije, Makedonije i Albanije.  Glavni razlog njihova dolaska bio je određivanje indeksa zaštićenih područja,  odnosno pronalazak najboljeg načina praćenja interakcije između zaštićenih područja i lokalne zajednice. Da je baš uključenje čitave zajednice i povezivanje institucija iznimno bitno pri zaštiti prirode, istaknuo je i predstavnik WWF-a Adria Leon Kebe, koji je naglasio kako su  rezultati koje je Pećinski Park Grabovača postigao proteklih godina glavni razlog zbog kojeg je i izabran za domaćina ovako bitne konferencije. Predstavnike parkova, od kojih se prvenstveno mnogo očekuje,  kroz pozitivne primjere se educiralo  i o mehanizmu povrata novca u manje krajeve koje treba zaštititi, sve s ciljem izrade interaktivne baze dokumenata koji bi omogućili bolje financiranje zaštićenih područja. Slični projekti ovomu traju već 10 godina, dok je iznimno uspješan projekt Parkovi Dinarskog luka inicirao osnivanje Asocijacije Parkova Dinarida 2014. godine čiji je i JU “Pećinski park Grabovača” član. Asocijacija koja, između ostalog za cilj ima dijeliti i razmjenjivati znanje u turizmu danas okuplja 52 parka iz 8 zemalja. Svijetlim primjerom u Asocijaciji istaknuti su baš hrvatski parkovi koji su zbog pozitivne politike države razvijeniji od regionalnih kolega, zbog čega od nas uče susjedne zemlje, a mi smo imali priliku tijekom ove konferencije predastaviti sve ono što radimo te s drugim kolegama razmijeniti iskustva.

S obzirom da imate veliki broj aktivnosti u Parku, zanima nas s koliko zaposlenika raspolažete. Rade li i studenti u Parku?

Mi u parku imamo više aktivnosti nego što ih realno možemo odrađivati, no toliko smo još mali i neprepoznatljivi da naprosto nemamo prostora žaliti se. Zaposleno nas je četvero. Jedna kolegica radi u stručnoj službi koja istovremeno radi na poslovima stručne službe, edukacijama za djecu tijekom sezone i zajedno samnom na pripremi projekata. Jedan kolega radi u nadzornoj službi i odrađuje poslove nadzora i vodiča u parku, jedan kolega radi u računovodstvu i po potrebi na recepciji tijekom sezone, a ta je potreba iz godine u godinu sve češća i ja koja nastojim posložiti sve skupa da funkcionira kako treba, a ujedno odrđujem i sve one ostale aktivnosti koje su potrebne od pripreme i provedbe projekata pa sve do, kada je potrebno, rada u parku, vođenja grupa u špilju i ostalo. Naravno, da nije studenata koji preko sezone rade u parku teško da bismo išta od navedenog mogli odrađivati jer kad krene sezona mi imamo rad u dvije smjene, u svakoj smjeni su potrebne dvije osobe, a tijekom proljeća i jeseni kada u park gotovo isključivo dolaze djeca na izlete potrebno je i po četvero osoba u jednoj smjeni. Radimo najbolje što možemo, educiramo se, stremimo izvrsnosti jer jedino na takav način možemo opstati na tržištu.

Ove godine posebno ste aktivni na društvenim mrežama, Facebook stranica Pećinski Park Grabovača vrlo je dobro praćena. O čemu se radi?

Pa gledajte, u posljednjih nekoliko godina svjedoci smo pravoj revoluciji Interneta kakvog ga do sada poznajemo, a društvene mreže su noviji fenomen u internetskim sferama. Mi smo u parku prepoznali moć ovog alata s obzirom da ga koriste stotine milijuna ljudi te ove godine pokrenuli, ja bih rekla “probnu kampanju” koja je već u prvih nekoliko mjeseci pokazala izvrsne rezultate. Ono što je nama bitno jest biti u svakodnevnom kontaktu s ljudima, a kako bismo mogli prezentirati sve one aktivnosti koje odrađujemo. Kako nemamo dovoljno novca, ali niti djelatnika za razno razne turističke sajmove Facebook se pokazao zapravo kao jedino rješenje za naše probleme. Zahvaljujući ovoj društvenoj mreži u svakodnevnom smo kontaktu s ljudima koji nas prate, pružamo im informacije o parku na dnevnoj razini i povratno od njih dobivamo bilo kritike bilo pohvale o našem radu i to je zapravo ključno u ovome poslu – biti dostupan u svakom trenu i uvažavati tuđa mišljenja. Iduće godine osim Facebooka planiramo pokrenuti i Instagram, a sve zapravo u skladu sa strategijom komuniciranja koja se planira provoditi tijekom 2017. godine.

Primjetili smo na Vašem webu Grabovače da ste već počeli pripremati geo skup u veljači 2017., možete li nam reći više informacija o tome.

Nastavak je to suradnje Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i našeg parka. Radi se o međunarodnom znanstveno-stručnom skupu pod nazivom “Georaznolikost, geobaština i geoturizam u krškim područjima” koji će se održati 18.-19. veljače 2017. godine, a koji je namijenjen stručnim djelatnicima u sektoru zaštite prirode i okoliša, turističkim djelatnicima, znanstvenicima, speleolozima, članovima udruga koje se bave zaštitom prirode i okoliša te novinarima. Cilj ovog skupa je ukazati na vrijednosti i značenje georaznolikosti i geobaštine krša koje zadnjih desetljeća imaju sve veći značaj kao izvor informacija o prošlosti Zemlje, prepoznaje se njihova uloga u funkcioniranju i uslugama ekosustava te dobivaju na značenju u edukativnim sadržajima. Primjerima iz prakse predstavit će se lokacije na kojima je geobaština na odgovarajući način evidentirana, vrednovana, zaštićena i interpretirana, ali i lokacije na kojima je potrebno raditi na tome. Ne zaboravimo, jedan od temelja održivog razvoja, zaštite prirode i okoliša treba biti bolje poznavanje georaznolikosti kao jednog od temelja funkcioniranja i stabilnosti ekosustava. Hrvatski krš, koji prekriva značajan dio teritorija Hrvatske odlikuje jedinstvena georaznolikost, odnosno raznovrsnost pojava koje su lakše ili teže dostupne čovjeku te brojni lokaliteti geobaštine. Premda se dio geobaštine krša nalazi unutar već zaštićenih područja, njena vrijednost često nije prepoznata u punoj mjeri i nije na odgovarajući način predstavljena pa je to ujedno i jedan od razloga održavanja skupa. Inače, pokrovitelji ovog skupa su  Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za turizam i Hrvatsko geomorfološko društvo, a organizatori, kao što sam već navela Geografski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Pećinski park Grabovača. Ujedno koristim priliku pozvati sve zainteresirane da nam se pridruže.

Izglasan je proračun za 2017. godinu, što Grabovača planira raditi sljedeće godine i kojim sredstvima?

Proračun za 2017. godinu je izglasan i na žalost neće biti razvojni. Financiramo se sredstvima osnivača, odnosno Općine Perušić koja nam, zbog sve manjeg pritoka izvornih sredstava kojima financira rad općine (porez na dohodak) za slijedeću godinu ne može financirati ništa osim plaća. Financijska sredstva koja sami zaradimo uglavnom se troše na hladni pogon, održavanje postojeće infrastrukture, rad studenata tijekom sezone i marketing. Na žalost, nećemo se moći prijaviti niti na jedan natječaj s obzirom da je stopa sufinanciranja projekata između 15 i 20 %, a ta sredstva moramo sami osigurati. Jako smo se veselili pozivu u okviru prioritetne osi 6 OPKK-a „Zaštita okoliša i održivost resursa“ te smo planirali aplicirati projekt “GEC-geoznanstveni edukativni centar” no međutim, ništa od toga – bar za sad.

S obzirom da je Lika Cave Trekk dobro prošao ove godine, možemo li ga očekivati i sljedeće godine?

Lika Cave Trekk je izvrsno odjeknuo u javnosti i naravno da ga planiramo i slijedeće godine. Kako sada stvari stoje, Lika Cave Trekk and Trail će se održati 22. srpnja 2017. i to u suradnji sa ovogodišnjim partnerima, tako da neće biti nikakvih nepoznanica osim što ćemo poraditi na atraktivnosti cijele priče. Kako nam je cilj ovom manifestacijom skrenuti pažnju javnosti na geobaštinu i georaznolikost Like, tako ćemo iduće godine uz trčanje od špilje do špilje imati i plivački maraton na rijeci Lici čime ćemo nastojati skrenuti pažnju javnosti na vodu koja život znači, a samim time i na važnost krških rijeka.

Planirate li nova zapošljavanja u Parku, volontere?

Premda mi imamo potrebu zapošljavanja, istih na žalost zbog financijske situacije neće biti. Što se volontera tiče, u listopadu smo prijavili novi volonterski projekt za 2017. godinu te rezultate natječaja očekujemo do kraja prosinca.

Hvala na razgovoru, sretno u Novoj godini!

Hvala i vama, želim svim čitateljima uspješnu 2017. godinu i naravno, ako prolazite kroz Liku svakako svratite u Pećinski park Grabovača.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Privatna zbirka

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close