VijestiLifestyleScena

INTERVIEW – IAAS Croatia: “Smatramo kako Lika ne dobiva dovoljno pažnje u međunarodnoj suradnji.”

IAAS Hrvatska udruga je studenata čija se većina članova okuplja s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Bave se studentskim projektima, organizacijom seminara i konferencija, i mnogim aktivnostima kojima krate studentske dane među učenjem. Kako bi vam predstavili IAAS Hrvatska, razgovarali smo s dopredsjednikom gosp. Vedranom Krevhom.

Bok Vedrane, možeš li nam reći nešto o sebi?

Lijep pozdrav i hvala na prilici da ispričam priču o našoj udruzi te našem radu.

Moje ime je Vedran Krevh i student sam treće godine preddiplomskog studija na Agronomskom fakultetu. Jednog dana, prije otprilike dvije godine, u razgovoru sa kolegama sa drugih fakulteta sam načuo o radu udruga na njihovom fakultetu. Bio sam iz prve znatiželjan o njihovom radu te mogućnostima koje su nudile. Ubrzo nakon tog razgovora sa kolegama, istražio sam mogućnosti na Agronomskom fakultetu te pronašao, u mojim očima, jednu od najpotencijalnijih udruga za mijenjanje svijeta na bolje. Razlog tome je naravno činjenica to što je poljoprivreda temelj svake države, ali i mogućnost svakodnevnog učenja te prenošenja informacija i znanja na druge.

Nedugo nakon upoznavanja sa radom IAAS-a Hrvatske i priključivanja u radu kolega pri postojećim projektima, na sljedećoj skupštini sam bio izabran kao potpredsjednik udruge za financije i marketing.

Možeš li pojasniti što je IAAS i čime se bavite?

IAAS (Internacional Association of Agricultural Students and related Sciences) je međunarodno udruženje studenata agronomije i srodnih znanosti, osnovano 1957. godine u Tunisu a djeluje u Hrvatskoj od 1993. godine. Sudjelujemo i organiziramo različite događaje na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, kao što su “Exchange Program, Exchange Week, Working camp, Seminar, World Congress”, različite aktivnosti na lokalnoj razini – radionice, predavanja i druženja. Unutar naših aktivnosti promoviramo Hrvatsku i njezine vrijednosti diljem svijeta te pritom težimo promociji autohtonih hrvatskih proizvoda, promociji hrvatske poljoprivrede i privrede, kulturne i tradicijske baštine, prirodnih ljepota i turizna, naročito onih krajeva lijepe naše koji su slabije razvijeni. Cilj IAAS-a je promocija znanja, razmjena informacija i ideja među studentima te unaprjeđene međusobnog razumijevanja između zemalja članica i njihovih kultura.

Kroz mnoga putovanja imamo priliku vidjeti na koji način naša struka funkcionira u inozemstvu te dobivena znanja koristimo za poboljšanje naše struke u Hrvatskoj.

Kako ste za svoj projekt odabrali baš Liku?

Smatramo kako Lika, iako je jedan od najljepših djelova Hrvatske, ne dobiva dovoljno pažnje u međunarodnoj suradnji.  Zbog očuvane prirode i nezagađenosti, Lika ima puno potencijala za sve grane poljoprivrede, pogotovo ekološke poljoprivrede i agroturizma. Nadamo se da ćemo kroz naš Seminar pokazati svojim kolegama sve potencijale ovog predivnog i često zanemarivanog kraja.
Ubrzo nakon sastanka u IAAS-u kada je Lika jednoglasno odabrana kao područje kojemu ćemo se posvetiti u našem ovogodišnjem projektu, stupili smo u kontakt sa članovima Studentskog  Zbora Gacke te smo započeli suradnju. Iznenadili smo se susretljivošću prijatelja iz Studentskog Zbora Gacke, koji su dali sve od sebe da pomognu sa raznim idejama, prijedlozima i pomoći pri konačnoj realizaciji projekta. U kratkom periodu smo stvorili kvalitetan odnos te smo im iznimno zahvalni na pomoći te jedva čekamo buduće projekte, naše ili njihove, da nastavimo suradnju.

Koji dio projekta je bio najzahtjevniji/najproblematičniji?

Sama organizacija kao takva je bila veoma zahtjevna, od same ideje koju želimo ostvariti do prikupljanja sredstava za organizaciju.

No, zasigurno najteži dio projekta bila je izrada rasporeda. Među svim ljepotama i zanimljivostima Ličkog kraja trebali smo odabrati samo neke najzanimljivije i intrigantnije. Ovdje su uskočili kolege iz Studentskog Zbora Gacke te ćemo u sklopu Seminara posjetiti gradove Gospić, Rakovicu, Otočac, Karlobag i Udbinu i njihovu okolicu.

Ovom prilikom bi se htjeli zahvaliti svim donatorima i domaćinima koji su prepoznali našu istinsku želju te potencijal projekta u kojemu činimo malu ali kvalitetnu inicijativu, u nadi da će ju prepoznati i kolege sa drugih područja te da će nam se u našoj namjeri priključiti i oni.

Je li vas Lika čime posebno iznenadila?

Ugodno smo iznenađeni ljubaznošću lokalnog stanovništva, koje je sa oduševljenjem prihvatilo naš projekt.  Bili su spremni pomoći nam u svakom segmentu našeg Seminara, od posjeta njihovim gospodarstvima do preporuka restorana, i na tome smo im neizmjerno zahvalni, jer bez njih naš Seminar nebi bio ovako kvalitetan.

Lika je i dalje zadržala onu toplinu i ljudskost, koja ponekad nestane u brzini današnjeg života i odluka koje svakodnevno donosimo. Ovim projektom također želimo ukazati na taj aspekt regije jer je to jedan od bitnih čimbenika održivosti, kako poljoprivrede, tako i zajednice.

Hvala Vedrane, sretno u budućem radu!

Hvala Lika Clubbing. 🙂

Tekst: UL/BĆ

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Back to top button
Close