Vijesti

Internetski div suočen s golemom kaznom: ‘Naše strpljenje stavljaju na kušnju’

Internetska tražilica Google mogla bi biti kažnjena s 15 milijuna eura ne prestane li s povredama privatnosti internetskih korisnika u Nizozemskoj, objavila je u ponedjeljak nizozemska agencija za zaštitu privatnosti.

Google, američka tvrtka, krši nizozemski zakon o zaštiti privatnosti jer se koristi privatnim podacima građana, poput povijesti pretrage, i podacima o lokaciji kako bi prema njima usmjeravala oglase, objavio je nizozemski Ured za zaštitu podataka.

Ured je Googleu dao rok da do kraja veljače promijeni način korištenja podataka koje prikuplja od pojedinačnih korisnika interneta.

Googleova politika korištenja korisničkih podataka, u skladu sa smjernicama tvrtke iz 2012. godine, pod istragom je u još pet europskih zemalja: Francuskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Irskoj i Španjolskoj.

‘To se događa od 2012. i nadam se da se naše strpljenje neće više stavljati na kušnju’, izjavio je ravnatelj nizozemskog Ureda za zaštitu podataka Jacob Kohnstamm.

Google uspoređuje podatke iz pretrage interneta s onima elektroničke pošte, podatcima drugih stranica i ‘kolačića’ te podatcima o lokaciji i pretraživanju videa kako bi se prilagodilo oglašavanje.

‘Te se kombinacije događaju, a da Google o tome ne obavještava korisnike na odgovarajući način i da ih se ne pita za pristanak. To je kršenje zakona’, rekao je Kohnstamm.

Ured je poručio Googleu da prekine kršiti zakon ili da se pripremi platitikaznu do 15 milijuna eura.

Google još nije reagirao na tu odluku.

Tekst/Foto: dnevnik.hr

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close