Tehnologija

Instruktor i kandidat trebaju nositi maske, vozilo prozračiti i dezinficirati

PREPORUKE ZA RAD AUTOŠKOLA

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u četvrtak je objavio preporuke za rad autoškola kojima se ponovno omogućuje djelatnost nakon što su u proteklih mjesec i pol dana bile zatvorene zbog epidemije koronavirusa.


HZJZ u preporukama za autoškole propisuje održavanje higijene prostora, redovitu dezinfekciju te da tijekom teoretskog dijela nastave fizičku udaljenost od 1,5 metra radi zaštite predavača, instruktora i kandidata za vozača tijekom epidemije koronavirusa.

Prostorije za predavanja trebat će redovito čistiti, prozračivati, a prema mogućnosti i dezinficirati. Potrebno je osigurati dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje.

Predavanja treba organizirati tako da se poštuju mjere udaljenosti od 1,5 metra između polaznika te definirati maksimalni broj kandidata koji istovremeno mogu boraviti u učionici.

Treba voditi evidenciju prisutnosti koja mora sadržavati podatke o imenu, prezimenu, točnoj adresi stanovanja i broju telefona. Administrativno osoblje također mora nositi masku.

Preporučuje se postavljanje perive pregrade na mjestima gdje se odvija komunikacija s klijentima (potencijalnim kandidatima) te se preporučuje beskontaktno kartično plaćanje.

Prilikom prijavljivanja kandidata treba voditi računa da broj kandidata ne prelazi maksimalni broj sjedećih mjesta u učionici koji zadovoljava mjere fizičke udaljenosti.

Praktični dio predavanja o pružanju prve pomoći za kandidate održava se na način da polaznici prije i nakon rukovanja materijalom i modelima za edukaciju dezinficiraju ruke. Vježbe pružanja umjetnog disanja ne preporučaju se i preporuka je da se privremeno odgode. Za vježbe zamatanja i imobilizacije također se preporučuje rad na modelima.

U učionicama se preporučuje ne konzumirati hranu te se preporučuje nošenje maski za lice.

Instruktor i kandidat trebaju nositi maske, vozilo prozračiti i dezinficirati

Preporuka je da instruktor i kandidat nose maske za lice, a između nastavnih sati vožnje treba prozračiti vozilo u minimalnom trajanju od 15 minuta te dezinficirati sve površine u neposrednoj blizini vozačkog i suvozačkog mjesta, osobito površine koje se često dodiruju rukama.

U automobilu moraju biti osigurane dovoljne količine jednokratnih materijala i sredstava za čišćenje. Prije ulaska u vozilo obvezno se moraju dezinficirati ruke te se polaznici i instruktor trebaju suzdržavati od kihanja, rukama ne dodirivati lice i ne konzumirati hranu.

Tijekom nastavnog sata vožnje treba održavati odgovarajuću ventilaciju bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Nakon nastavnog sata preporučuje se izlazak osoba iz vozila, a eventualni administrativni posao instruktoru se preporučuje obaviti prije nastavnog sata vožnje.

Potrebno je i izbjegavati dijeljenje predmeta između kandidata i instruktora, primjerice kemijske olovke pri evidenciji i slično, navodi se u preporukama HZJZ-a.

 

Izvor: Hina | Foto: pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close