VijestiZdravlje

Inspekcija zabranila uvoz maski s bakrom: “Pokazale su se neodgovarajućima”

VIDEO

“Bakrene” zaštitne maske izazvale su pravu pomamu kad su se pojavile u prodaji reklamirane kao ubojite protiv koronavirusa. Međutim, te maske nisu sigurna zaštita od koronavirusa iako su građani za kutiju s pet maski plaćali 200-tinjaku kuna. Izgledom ne odudaraju od kirurških maski, ali u materijal je inkorporiran bakar oksid s antivirusnim i antibakterijskim svojstvima.


Svi medicinski proizvodi koji sadrže tvari kojima proizvođač u opisu namjene pripisuje antimikrobna svojstva (bakar, srebro) svrstavaju se u klasu rizika III. i moraju proći najstrožu ocjenu koju provode tijela ovlaštena od Europske komisije.

Inspekcija Ministarstva zdravstva je, međutim, nakon kontrole zabranila do daljnjeg uvoz u Hrvatsku. Ispostavilo se i da te maske ne pružaju veću zaštitu protiv koronavirusa nego druge maske tipa IIR. Odnosno, jedno piše na ambalaži, a drugo odgovara stvarnosti. Potvrdila je to i zamjenica ministra zdravstva.

Uvijek je bilo diskusije o maskama. Sada smo izloženi različitim proizvodima i deklaracijama s naznakom da štite od virusa i bakterija i da su bolje nego druge. Ove su se maske pokazala neodgovorajućima i inspekcija ministarstva je reagirala. Kada se ti nedostaci uklone one će se naći na tržištu vjerojatno kao i druge maske”, pojasnila je Vera Katalinić Janković na konferenciji Nacionalnog stožera u ponedjeljak.

Konkretno je riječ o maskama s česticama bakrovog oksida kineskog proizvođača Dongguan LingJin Precision Manufacturing Co. LTD, uvezene od trgovačkog društva RiniGARD d.o.o. iz Zagreba.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, odagnao je pak neke druge dvojbe poručivši da se i onima koji su preboljeli koronavirus preporuča da maske nose i dalje.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close