Ličko-senjska županijaPolitika

INDEKS RAZVIJENOSTI: Ličko-senjska među najmanje razvijenim županijama, četiri općine u najgoroj skupini

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU objavilo je preliminarne rezultate izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti prema novom modelu za razdoblje od 2014. do 2016. godine


Indeks razvijenosti je mjeri stupanj razvijenosti jedinica lokalne i područne samouprave te služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja putem državnih mjera i programa pomoći. Prema novom modelu, indeks razvijenosti računa se na osnovi prosječnog dohotka po stanovniku, prosječnog izvornog prihoda po stanovniku, prosječne stope nezaposlenosti, općeg kretanja stanovništva, udjela obrazovanog stanovništva u dobi od 20 do 64 godine (VŠS i VSS) te indeksa starenja.

Samo su tri županije manje razvijene od Ličko-senjske županije

Prema novoj tablici indeksa razvijenosti za županije, županije su podijeljene u četiri skupine – dvije iznadprosječne i dvije ispodprosječne skupine koje će imati status potpomognutih područja.

U iznadprosječnoj skupini nalazi se devet županija. Najrazvijenija županija je Grad Zagreb, a slijede je redom  Istarska, Dubrovačko-neretvanska, Zagrebačka i Primorsko-goranska županija. U drugoj skupini razvijenih županija nalaze se Zadarska, Splitsko-dalmatinska, Varaždinska i Međimurska županija.

Ličko senjska županija nalazi se u ispodprosječnoj skupini. Od 12 nerazvijenih županija, najmanje nerazvijena je Krapinsko-zagorska županija, a slijede je Koprivničko-križevačka, Šibensko-kninska, Osječko-baranjska, Karlovačka, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Bjelovarsko-bilogorska županija.

Pri dnu popisa nerazvijenih županija nalazi se Ličko-senjska županija. Od Ličko-senjske županije manje su razvijene samo tri županije – Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka i Virovitičko-podravska županija koja je ujedno i najnerazvijenija županija u Hrvatskoj.

Čak četiri općine u najgoroj skupini

Prema stupnju indeksa razvijenosti hrvatske općine i gradovi se razvrstavaju u osam skupina – četiri iznadprosječne i četiri ispodprosječne skupine.

Na popisu razvijenih jedinica lokalne samouprave nalaze se tri lička grada i dvije općine:

  • Grad Novalja se nalazi u najrazvijenijoj osmoj skupini i 36. je najrazvijenija jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj.
  • Grad Gospić se nalazi u solidnoj 6. skupini razvijenih jedinica lokalne samouprave
  • U petoj razvijenoj skupini se nalaze se grad Senj te općine Karlobag i Plitvička jezera

Sve ostale ličke općine i gradovi nalaze se u skupini nerazvijenih jedinica lokalne samouprave i imat će status potpomognutog područja:

  • U četvrtoj skupini, onoj koja je najbliže razvijenima, ali ipak još uvijek pripada u nerazvijena područja, nalazi se grad Otočac
  • Općina Lovinac nalazio se u trećoj skupini nerazvijenih gradova i općina
  • U drugoj skupini nerazvijenih nalazi se općina Perušić
  • U najnerazvijenijoj 1. skupini nalaze se čak četiri ličke općine – Brinje, Udbina, Vrhovine i Donji Lapac.
  • Općine Vrhovine i Donji Lapac nalaze se na samom kraju ljestvice i od njih je manje razvijeno samo 5 jedinica lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj

Najrazvijenija općina u Hrvatskoj je općina Kostrena, a najrazvijeniji grad je Zagreb. Najnerazvijenija općina Republike Hrvatske su Civljane u Šibensko-kninskoj županiji, a najnerazvijeniji grad Glina u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Tablicu indeksa razvijenosti županija možete pogledati OVDJE

Tablicu indeksa razvijenosti gradova i općina pogledajte OVDJE.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close