Zdravlje

I muškarci mogu imati simptome trudnoće

Ispupčen trbuh trudnicama je normalna stvar, ali i budućim očevima trbuh može narasti tako da izgleda kao trudnički, kažu njemački liječnici.


Taj se fenomen naziva ‘couvade sindrom’ ili ‘muška trudnoća iz suosjećanja’, objasnio je šef opstetricije u berlinskoj bolnici Charite dr. Jan-Peter Siedentopf.

U ‘drugom stanju’

‘Couvade sindrom’, čiji naziv dolazi od francuskog glagola ‘couver’ (izleći), nije priznato medicinsko stanje, ali neki potpuno zdravi muškarci mogu razviti simptome nalik trudnoći u vrijeme kada im je partnerica “u drugom stanju”.

“Dobivaju na težini, mučno im je….”, kaže Siedentopf, pozivajući se na studiju provedenu na 143 buduća oca u Poljskoj. Njih je 72 posto iskusilo barem jedan trudnički simptom tijekom partneričine trudnoće.

Posljedica empatije

Siedentopf tvrdi da simptome razvijaju vrlo empatični muškarci i da se “hormonalne promjene” mogu primijetiti i kod njih. Naglašava da postoji jak psihološki razlog za razvoj ovog sindroma: skorašnje očinstvo i trajne promjene koje im ono donosi.


 

Tekst: net.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close