Lifestyle

I Ličko-senjska županija imat će koristi od nove podjele regija za korištenje europskih sredstava

U okviru nove podjele regija u svrhu korištenja europskih sredstava Ličko-senjska županija ostala je u okviru Jadranske Hrvatske. Nominalno sve ostaje isto kao i prije, no u stvarnosti, novom podjelom i Jadranska Hrvatska također će moći povući više sredstava iz europskih fondova kao i Kontinentalna Hrvatska.


U Bruxelles će Vlada idući četvrtak, 24. siječnja, uputiti prijedlog nove podjele regija u Hrvatskoj, a prema prijedlogu nacionalne klasifikacije prostornih jedinica NUTS 2 koji su predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruge općina i gradova iznijeli predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, dosadašnju podjelu na dvije regije zamijenit će novom s četiri, piše Poslovni.hr.

Postojeći model postavljen je još 2012., a njime je Ličko-senjska županija sa šest priobalnih županija uključena u Jadransku Hrvatsku, dok su 13 županija i Grad Zagreb objedinjene u Kontinentalnu Hrvatsku. Od početka se kao glavna slabost te podjele pokazala hrvatska metropola, jedina s više od 100 posto prosjeka razvijenosti EU, koja je ograničavala potencijal korištenja europskih sredstava u ostalim kontinentalnim županijama.

Zagreb izdvojen kao zasebna NUTS 2 regija

Kako je u međuvremenu broj stanovnika u Zagrebu prešao 800 tisuća, a Eurostat pozvao sve članice da do kraja siječnja predlože promjenu NUTS podjele, provedena je studija na kojoj su angažirani Institut za razvoj i međunarodne odnose. Od devet analiziranih podjela odabran je kao najbolji model da se Zagreb izdvoji kao zasebna NUTS 2 regija. Jadranska Hrvatska ostaje u istom sastavu, dok bi Sjevernu Hrvatsku činile Krapinsko-zagorska, Međimurska i Koprivničko-križevačka županija. Središnju i Istočnu Hrvatsku činile bi slavonske županije plus Bjelovarsko-bilogorska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, s time da je ostavljena opcija i da Bjelovarsko-bilogorska može biti i u sastavu Sjeverne Hrvatske.

O tome će u idućih tjedan dana odluku donijeti sama županija, no u oba slučaja novom će podjelom, kao i ostale kontinentalne, imati bolje pozicije i veći stupanj regionalnih potpora nego aktualnom podjelom. U županijama na istoku Hrvatske, te Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj bi tako razina regionalnih potpora rasla za 25 posto u odnosu na sadašnje stanje. One u sjeverozapadnom dijelu ostvarile bi pravo na 10-postotno povećanje regionalnih potpora, dok bi županije Jadranske Hrvatske nominalno ostale na sadašnjoj razini, ali bi u stvarnosti i one zabilježile povećanje jer je, prema službenim pojašnjenjima, većina intervencija temeljenih na regionalnim potporama do sada uključivala smanjene razine potpora za 10 posto kako bi se promovirala jednaka razina potpora za obje regije, kontinentalnu i jadransku.

Pozitivni efekti

Izdvajanjem Zagreba u jednu regiju, zbog stupnja razvoja bi razina obveznog nacionalnog sufinanciranja na njegovom području iznosila 60 umjesto 30 posto, a korisnici regionalnih potpora na zagrebačkom području imat će pet posto nižu razinu regionalnih potpora u odnosu na postojeće stanje. Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk ocijenio je kako će prijedlog sigurno pridonijeti povećanju kvalitete života u svim županijama te povećanom povlačenju sredstava iz fondova EU. Pozitivan efekt posebice će uslijediti poduzetnicima u županijama kontinentalne Hrvatske, jer će iz fondova koji su dostupni imati mogućnost primati više potpore, piše portal Poslovni.hr.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Europski fondovi

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close