PoduzetništvoVijestiEuropa

HUDI pokreće istraživanje o veličini tržišta i strategijama digitalne pretplate u Hrvatskoj

Povodom 11. izdanja SoMo Borca powered by Httpool i prve cjelodnevne konferencije, Hrvatska udruga digitalnih izdavača ekskluzivno predstavlja veličinu tržišta i strategije digitalnih pretplata u Hrvatskoj.


Radna skupina za digitalnu pretplatu Hrvatske udruge digitalnih izdavača (HUDI) pod vodstvom predsjednika radne skupine Vanje Prahića, Styria u suradnji s Majom Maldini, Plantae Consulting pokrenula je istraživanje o veličini tržišta i strategijama digitalne pretplate u Hrvatskoj. Istraživanje će obuhvatiti članove HUDI-ja čime je obuhvaćeno gotovo cijelo tržište digitalne pretplate, a cilj mu je prikupiti podatke o broju korisnika digitalne pretplate, vrstama sadržaja koje nude, cijenama pretplata, ciljanim publikama i drugim ključnim aspektima njihovih strategija digitalne pretplate.

Prvi dio istraživanja odnosi se na ispitivanje veličine tržišta među članovima što znači da će po prvi puta postojati izvještaj s točnim brojem korisnika digitalne pretplate u Hrvatskoj. Podaci će se prikupljati redovito, svaki kvartal, kako bi se omogućilo uspostavljanje trendova na tržištu. Prvi izvještaj o broju pretplatnika pokazat će ukupno tržište, ali i anonimizirane brojeve za brendove, a podaci će bit objavljeni na ovogodišnjem SoMo Borcu. Ove godine, SoMo Borac se po prvi put održava u obliku cjelodnevne konferencije 17. studenoga. Rezultati istraživanja bit će objavljeni u obliku izvješća koje će biti dostupno članovima HUDI-ja, a izvješće će pružiti uvid u trenutne trendove u strategijama digitalne pretplate u Hrvatskoj i uvid u eventualne nedostatke kao i teme koje su se pokazale bitne članovima te će pomoći izdavačima da poboljšaju svoje strategije i razmijene iskustva.

„Sretan sam što smo kroz HUDI uspostavili ovakvu suradnju i zahvalio bih se svim kolegama koji su odlučili sudjelovati u istraživanju. Svi zajedno dobit ćemo vrijedne informacije i već sada postoje planovi da nadogradimo istraživanje s još zanimljivih podataka. Kada smo kretali nismo imali neki “benchmark” s kojim bismo se mogli usporediti, tako da je ovo vrijednost koju ostavljamo i za sve buduće kolege koji će se odlučiti za poslovni model digitalne pretplate, a i za sva buduća istraživanja na tu temu“, poručio je Vanja Prahić, predsjednik radne skupine za digitalnu pretplatu, RTL Hrvatska.

Cijelo istraživanje provedeno je među članovima, a drugi dio, strategije digitalne pretplate, obuhvatilo je razna područja digitalne pretplate, vrste sadržaja koje izdavači nude putem digitalnih pretplata, modele pretplate koje izdavači koriste, cjenovnu politiku pretplate, ciljanu publiku te iskustva korisnika s digitalnim izdanjima i pretplatama iz perspektive izdavača.

„Iznimno mi je drago što imam priliku sudjelovati u ovako važnom istraživanju za tržište hrvatskih medija, i to uz pomoć kolega s najvećim znanjem i iskustvom na tržištu. Ovo izvješće pružit će aktualne podatke, s osvrtom na najrelevantnije digitalne pretplate trenutno dostupne na tržištu. Među ostalim, obuhvatit će i identifikaciju ključnih trendova, potencijalnih nedostataka i važnih tema poput analize sadržaja, publike, organizacijskog i financijskog menadžmenta, IT-a i oglašavanja, s krajnjim ciljem da pruži dubinski uvid u različite aspekte i sveobuhvatnu analizu trenutnog stanja pretplata na hrvatskom medijskom tržištu. Sigurna sam da će u konačnici ovo izvješće pomoći svim medijima koji se trenutno fokusiraju na digitalnu pretplatu te onima koji planiraju uvođenje pretplata u bližoj budućnosti,“ rekla je Maja Maldini, konzultant za medije, Plantae Consulting.

U istraživanju su sudjelovali: Vanja Prahić, Styria, Nikola Dujić i Vladimir Janković, Hanza Media, Iva Zelenika, Telegram Media Grupa, Antun Glavica, RTL Hrvatska, Aron Paulić, BUG, Marko Matijević, Pametna kuća, Mario Relatić, Agroklub, Dražen Tomić, Optimus Prime Informatika te Maja Maldini, Plantae Consulting.

Da biste saznali više o istraživanju i točan broj pretplatnika u Hrvatskoj, posjetite 17.11.2023. SoMo Borac, najvažnije regionalno okupljanje digitalaca. Suorganizator ovog događaja je i Hrvatska udruga digitalnih izdavača (HUDI).

Detaljan program konferencije bit će dostupan uskoro, a sve novosti o SoMo Borcu možete pratiti putem SoMo Borac newslettera, na web stranici te na SoMo Borac Facebooku, Instagrama i LinkedInu.

Hrvatska udruga digitalnih izdavača (HUDI) ima za cilj biti vodeće strukovno udruženje za okupljanje online medija i svih ostalih industrija koje sudjeluju u digitalnom oglašavanju. Osnovali su je Hanza Media, Index promocija, Nova TV, RTL Hrvatska, Styria i Telegram Media Grupa. Sve novosti iz Hrvatske udruge digitalnih izdavača možete pratiti na web stranici, te na HUDI Facebooku, Instagramu i LinkedInu.


 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close