Tehnologija

Hrvatske pametne klupe na kineskom tržištu

Ivan je sve samo ne običan student. Sa svega 20 godina njegova ideja pametne klupe postaje sve popularnija po Hrvatskoj ali i šire prema Crnoj Gori pa čak i u Kini. Nakon dva tjedna pregovora, Ivan je dogovorio instalaciju jedne njegove pametne klupe na jedno od sveučilišta u Hong Kongu.


Tvrtka ll bavi se visoko naponskim kablovima, električnim pumpama, filter vrećicama, sakupljačima prašine, itd., tako da ideja pametne klupe nije daleko od njihove tržišne niše.

Ivan kaže kako je do ove tvrtke došao uz pomoć medija, pa tako nakon što je u kanadskom mediju objavljen članak o njegovoj klupi, kontaktirao ga je voditelj Shun Lee Trading kompanije koji je neko vrijeme živio u Kanadi.

“Prije dva tjedna smo započeli pregovore, jučer došli u završnu fazu i sada evo ostaje samo čekati i vidjeti da li oni idu na uplatu za jednu klupu ili ne. Ako sve prođe po planu, kad klupa stigne u Hong Kong tamo ću odmah doći i ja, postavit ćemo klupu na jedno od njihovih sveučilišta i onda vjerujem da je daljnji korak ugovor kojim ćemo im dati zastupništvo na kineskom tržištu. “, dodaje Ivan.

U početku je bilo pregovora oko 50-ak klupa, no kasnije su se odlučili postaviti jednu za probu. Ovdje se povlači pitanje žele li Kinezi kopirati ideju, na što Ivan kaže da nema razloga za brigu “Pratio sam malo komentare jučer, puno je skeptičnih koji misle da će Kinezi kopirati proizvod. Osobno smatram da nema potrebe za stvaranjem drame, čak i da kopiraju proizvod na koji način bi mogli pristupiti velikim europskim gradovima i na koji način bi im ponudili održavanje, garancije i sve ostalo.”

Iako klupa i nije baš najjeftinija, cijena iznosi 11.000,00 kuna, Ivan je siguran da postoji potencijala da se u Kini postavi više klupa, no ni sam se nije htio zaletavati u projekt za koji nema kapacitet proizvodnje.

“Sviđa im se proizvod i to je nešto što poprilično nedostaje u Kini. Imaju jako malo uređaja na solarno punjenje i koriste jedva 3% obnovljivih izvora energije. Oni su vjerojatno i nacija sa najviše smartphone uređaja, studija koju smo izradili s njima pokazuje kako 96% stanovnika Hong Konga starosti od 15 do 75 ima smartphone uređaj tako da mislim da će im klupe sigurno biti korisne za punjenje mobitela, ali i za neke druge stvari.”

Do sada je u postavljeno 25 klupa u Hrvatskoj, te se idući tjedan postavljaju 3 u Tivatu (Crna Gora), te dvije za Dugi Rat.

 

Ova pametna klupa na prvu izgleda vrlo jednostavna, no unutar nje se nalazi prava čarolija. Velike solarne ćelije omogućuje napajanje pametnih telefona, točnije postoje četiri USB priključka za tablet ili smartphone, ima noćnu rasvjetu, kontrolu CO2, prikaz temperature zraka, a dnevno proizvede oko 0.5 KW. Klupa može raditi oko 10 dana bez sunca, no u zimskom razdoblju klupa “hibernira”, ili ima zimski san do ljepših dana. U to vrijeme koristi se za sjedenje, a na nju stane do 4 osobe, te klupa može podnijeti oko 300 kilograma.


Tekst/ Foto: zimo.dnevnik.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close