Zdravlje

Hrvatska i Srbija jedine su u regiji započele s cijepljenjem

Unatoč tomu što sve zemlje u regiji imaju dogovorenu nabavku cjepiva iz razno raznih izvora, jedino su Hrvatska i Srbija započela s cijepljenjem protiv Covida-19, piše DW.


Sve zemlje u regiji, uključujući i Hrvatsku dio su svjetskog programa Kovaks putem kojeg bi se do kraja 2021. trebale osigurati najmanje dvije milijarde doza cjepiva za 190 zemalja.

Međutim, isporuke cjepiva počinju tek u prvom kvartalu 2021., dok je kampanja cijepljenja u EU-u započela već 27. prosinca.

Hrvatska cijepi u sklopu programa EU

Europska komisija je u ime svih zemalja EU-a sklopila ugovor sa šest kompanija za nabavku oko dvije milijarde doza cjepiva.

Tako je Hrvatska u okviru pakete Europske komisije, nabavila prvih 9750 doza Pfizer BioNTechovog cjepiva dan nakon Božića, jedinog do sada odobrenog unutar Europske unije. S cijepljenjem se krenulo dan ranije, a ono se provodi u tri faze s time da su prvi stanovnici staračkih domova.

Srbija će cijepiti i ruskim cjepivom

Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od različitih proizvođača do kraja 2021. što je dovoljno za oko 70 posto stanovnika.

Prije Hrvatske s cijepljenjem je započela Srbija koja je prve doze dobila 22. prosinca s time da, za razliku od Hrvatske, prvo cjepivo nije dobio korisnik staračkog doma, već simbolično, premijerka Ana Brnabić. Nakon toga uslijedili su korisnici staračkog doma te medicinsko osoblje.

Prema najavama tamošnjeg ministarstva zdravstva, masovno cijepljenje trebalo bi započeti u travnju. Za razliku od Hrvatske, Srbija je već dobila i prve doze ruskog cjepiva Sputnjik V koje još nije odobreno u Europskoj uniji.

U BiH cijepljenje još nije započelo, a prve doze trebale bi stići u prvom kvartalu 2021. Naručeno je ukupno 1.232.000 doza što je dovoljno za oko 20 posto stanovništva. Namjera vladajućih je da se cijepi oko 50 do 60 posto stanovništva.

Sjeverna Makedonija će biti zadnja

Ni na Kosovu još nema cjepiva, a prema izjava premijera Avdullaha Hotija, zemlja bi trebala “uskoro dobiti određenu simboličnu količinu za cijepljenje liječnika, kroničnih bolesnika i najugroženijih kategorija stanovništva”.

Zanimljivo je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić konstatirao da je na sjeveru Kosova još 25. prosinca započelo cijepljenje što je izazvao negativne reakcije u Prištini koja je taj postupak nazvala ilegalnim.

Iako je ministrica zdravlja Crne Gore Jelena Borovinović Bojović istaknula da je situacija u zemlji izvanredna i da traje kronično i dugo, cjepiva neće biti do kraja siječnja. U Crnoj Gori koja broji oko 600.000 stanovnika, oboljelih je 48.247.

Po svemu sudeći, posljednja će cjepivo dobiti Sjeverna Makedonija koja bi prve doze trebala dobiti tek krajem ožujka. Preko mehanizma Kovaks je naručeno 833 000 doza, a planira se nabavka još 800.000.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close