Tehnologija

Hrvatska gorska služba spašavanja dobila zanimljivo pojačanje

Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je kako su im FESB i tvrtka Statim d.o.o. ustupili poseban računalni program kojim će se lakše tražiti nestale osobe na fotografijama iz zraka snimljenim bespilotnim letjelicama. Dok su ljudske oči prilično ograničene, računalni softver koji analizira snimke može postići mnogo bolje rezultate – i vjerojatno spašavati živote


HGSS navodi kako je možda manje poznato da traganje za nestalim osobama često bude mnogo teži zadatak od samog spašavanja. Za nestalim osobama se na nepristupačnom terenu može tragati danima, a sa svakim satom provedenim u teškom okruženju smanjuje se vjerojatnost preživljavanja.

Dok se uz pomoć MORH HRZ-a godinama tražilo nestale iz helikoptera, takvo traganje iz zraka je vrlo ograničeno zbog mogućnosti ljudskog oka. Stoga se već neko vrijeme snimaju fotografije iz zraka kako bi se naknadno pokušali pronaći nestali, no i tu se pojavljuje problem – jer nerijetko ručno valja pregledati na tisuće fotografija.

Rješenje se pokazalo u obliku komada softvera nazvanog WiSAR (Wilderness Search and Rescue), kojeg je nakon nekoliko godina istraživanja i programiranja izradio FESB u suradnji sa splitskom tvrtkom Statim d.o.o., a uz financijsku pomoć županije i stručnu pomoć HGSS-a.

Više čitajte na tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close