Zdravlje

Hrana koja nema rok trajanja

Neke se namirnice lako i brzo kvare, ali postoji pet namirnica koje nikada ne morate baciti ako ih čuvate na odgovarajući način.


Med je trajan koliko i ukusan. Jednostavno rečeno on može trajati zauvijek. Ova zdrava namirnica tijekom vremena se može kristalizirati i promijeniti boju, ali to je neće učiniti nesigurnom za upotrebu.

Čuvanje: Spremite teglu s medom na hladnom i dobro ju zatvorite. Ukoliko se med kristalizira jednostavno staklenku stavite u toplu vodu i bez straha uživajte u ovoj ”pčelinjoj” poslastici.

Riža – sve vrste riže mogu na vašim policama trajati gotovo neograničeno s izuzetkom smeđe riže koja je pokvarljiva jer sadrži visok postotak ulja.

Čuvanje: Držite rižu na hladnom i suhom. Kada ju jednom otvorite spremite ju u plastičnu vrećicu za zamrzivač. Još bolje je ako rižu čuvate u haldnjaku.

Šećer – bijeli, smeđi ili u prahu – šećer se nikada ne kvari jer ne podržava razvoj bakterija. Izazov će vam predstavljati samo kako ga sačuvati da se ne pretvori u tvrde kristale.

Čuvanje: Suho i hladno mjesto i kod šećera će dati najbolje rezultate. Da biste spriječili stvrdnjavanje šećera stavite ga u hermetički zatvorenu plastičnu posudu.

Žestoka pića – votka, džin, viski, rum ili tekila – kada se radi o žestokim pićima sasvim je svejedno jer se ni nakon otvaranja boce ona neće pokvariti. S vremenom mogu izgubiti dio arome, ali da biste to primijetili treba proći jako puno vremena.

Čuvanje: Bocu čvrsto zatvorite i spremite na hladno i mračno mjesto dalje od sunčeve svjetlosti.

Ocat – najdraži dodatak salatama i marinadama ostat će nepromijenjen godinama nakon što ga otvorite.

Čuvanje: Kao i s alkoholom čuvajte na hladnom i mračnom mjestu.


Tekst: metro-portal.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close