Tehnologija

Hoće li se iseljeni Ličani ikada vratiti na svoju djedovinu? Evo što kažu čitatelji Lika Cluba

POPIS STANOVNIŠTVA 2021.

Ličko-senjska županija ima 42.893 stanovnika, prvi su službeni podaci popisa stanovništva 2021., koje je Državni zavod za statistiku (DZS) objavio u petak.


Broj stanovnika tako se od 2011. godine smanjio za 8.000 osoba, odnosno za 15 posto. To bi značilo da je iz  Ličko-senjske županije u samo deset godina, iselio ili nestao, kompletan grad veličine Grada Gospića.

Na Facebook stranici Lika Cluba, u sklopu serijala pitanja “Brzo ličko” pitali smo naše čitatelje iz kojeg ličkog mjesta su odselili i planiraju li se vratiti.

Objava je u kratkom vremenu prikupila više od 156 komentara, u nastavku prenosimo najzanimljivije.

Lički Osik. Samo o tome maštam (Danica K.)

Iz Gornjeg Kosinja…a bojim se da se neću imati gdje vratiti…😪 (Nino J.)

Iz Lovinca 1968, i evo me tu na zemlji dida mog i ćaće mog nakon 40 i nešto god.
Tko kaže “nikad se neću vratiti”…..NIKAD NE RECI NIKAD… (Đurđica K.)

Iz Gospića u Otok kod Sinja, vratit cu se bar umrit na ličkoj grudi💔 (Marija M.)

1992 god bila sam beba mjesec dana stara. S mamom iz Sinca za Zg. Tata ubijen kao Hrvatski branitelj. Putujem za Gospić svake god tati na groblje (Martina B.)

Ja s planovima nikad na zelenu granu. S obzirom da nikad nisam planirala otici iz Perusica, a otisla sam, odlucila sam ne planirati povratak, pa kako bude 🥳 Inace, zivim u zemlji koja je u zadnje vrijeme trn u oku svima, pa me cisto strah navesti ime 🤣 ali evo asocijacije…piva, whiskey, more, oblaci, Patrik…🍀😁 I da se razumimo – nema lipseg kraja na svitu od Like ❤ (Katarina M.)

1960 preselili iz Kaluđerovca u Slav. Brod. 69 via Kanada, 72 Slav. Brod, 74. Zagreb, 2013. Samobor. Povratak je u planu svaki dan samo kad napravim tamo kuću i osvojim Eurojackpot (Jelka G.)

Niti sam selila, niti ću. Starosjedilac po mami ispod Vitla i Prozorine, dosljak/starosjedilac po tati ciji su preci došli prije 500 g u Otocac. Jednostavno ću radije umrijeti, nego otići. Tako sam mislila u ratu dok su padale granate, tako i sada (Manja K.)

Vjerovali ili ne, doselila s Krka u Liku prije 5g za sinom, koji je ovdje našao životnu sreću i postala baka 2 prekrasnih Ličana, uživam maksimalno! (Rezika J.)

Baba i dida iz Donjeg Pazarista odselili s mojom mamom 1964. Tata koji nije Lican i ja obozavamo Liku i mamu smo izludili 😂 i napravili nasu malu kucicu na temeljima nekadasnje štalice 😉 Svaki slobodan trenutak smo tamo 💚 Kad ja dodjem dolje i popijem kavu kraj mog potoka i sjednem u hlad ispod drveta a vjetric pirka nema vece srece 💚 (Sandra Z.)

Prije gotovo 6 godina otisla iz Gospica na samo 2-3 mjeseca… od tada promijenila bezbroj adresa, niti jedna u Hrvatskoj, a nazalost jos manje u Lici… ne znam jesam li zbog toga sretna ili nesretna. Osjecaji su podijeljeni. Zato ne planiram nista. Ali bilo bi lijepo buditi se i svako jutro vidjeti Velebit…😍 (Ivana L.)

 

Foto: Lika Club, Josip Durdov

Povezane objave

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.


Oznake
Back to top button
Close