GastroVijestiTurizam

Hoće li se autohtona lička janjetina konačno jesti na Plitvicama?

Udruga uzgajivača ovaca „Lika“, devet godina od ideje do realizacije nastoji dobiti oznaku izvornosti za ličku janjetinu pramenke. Konačno se to i dogodilo krajem srpnja, točnije 25.srpnja kada je dodijeljena prijelazna nacionalnu oznaka kvalitete geografskog porijekla za ličku janjetinu.


Predsjednik ličkih uzgajivača ovaca dr.vet.med.Tomislav Rukavina smatra da Nacionalni park Plitvička jezera, kao turistička perjanica, ali i veliko „tržište“ treba biti opremljen s ličkim autohtonim gastro proizvodima. „Uz dužno štovanje krumpiru smatram da je lička janjetina ipak broj 1 što se tiče ličke gastro ponude i zato smatram da početak završetka realizacije našega projekta krene upravo odavde“– pojašnjava Rukavina zašto je baš Lička kuća u Nacionalnom parku Plitvička Jezera bilo mjesto gdje su se okupili proizvođači, predstavnici lokalne i regionalne samouprave, predstavnici Ministarstva poljoprivrede,ali i predstavnici mesne industrije čime se dokazuje da se ličku janjetinu kroz cijelu ovu priču vodi zaokruženo, „s polja do tanjura“.

Prvi koraci su napravljeni, ali puno je tu još truda. Da bi se lička janjetina našla pred turistima u Nacionalnom parku Plitvička jezera trebati će je na neki način tamo i dopremiti. Zaštitna markica garantira da potrošači jedu upravo to- pravi vrhunski proizvod, meso janjeta ličke pramenke. No sami proizvođači će se na neki način morati udružiti kako bi, zbog uglavnom krutih zakona, mogli i plasirati na to ogromno tržište putem javne nabave.

Pročitajte više na lika-express.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: lika-express.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close