Vijesti

Hoće li Rakovica i Plitvice napokon dobiti dovoljno vode? Potpisano projektiranje vodovodnog sustava

Potpisani su ugovori za financiranje izrade projektne dokumentacije “dobavnog vodovodnog sustava Lička Jesenica-Rakovica- Plitvička jezera”, čime počinje rješavanje 30-godišnjeg problema ljetnih redukcija vode na našem području.


Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da im je ovaj ugovor od 400.000 eura prvi u 2023., te kako se nada da će projektanti završiti posao i prije od ugovorenih 18 mjeseci. Naglasio je kako se na rješavanju vodoopskrbe u općinama Rakovica i Plitvička jezera radi 28 godina. U tom se razdoblju “bušilo na sve strane”, no u tim se bušotinama nisu pronašle dovoljne količine vode, ali je sada u Ličkim Jesenicama pronađeno izvorište od 74 litara vode u sekundi, što je adekvatan izvor.

KOMPLICIRANO PROJEKTIRANJE I IZGRADNJA

U ime investitora projekt je potpisao direktor komunalne tvrtke Ivan Hodak, Spelekom d.o.o., a u ime projektanata zajednice direktor tvrtke Via factum Đani Zrilić koji je istaknuo kako je riječ o zahtjevnom poslu projektiranja dobave vode iz oko 40 kilometara udaljene Ličke Jesenice. Napomenuo je da je posao preuzelo devet projektantnih kuća, zajednice ponuditelja.
Načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić rekao je kako projektiranje tek treba pokazati hoće li se graditi hidrotehnički tunel kroz brdo Skrada ili će se ono zaobići, a poznato je da će se voda crpiti s ušća malog u veliko Vrelo, odnosno potoka Lička Jesenica, gdje su u 2022. završena hidrotehnička istraživanja i pokazala da rezerve vode zadovoljavaju potrebe.
Karlovačka županica Martina Furdek Hajdin iznijela je podatke koji pokazuju da Rakovica prednjači u turizmu, napomenuvši da Karlovačka županija ostvaruje 24 posto svih noćenja u svim kontinentalnim županijama, bez Zagreba, a samo Rakovica tu participira sa 48 posto dolazaka i noćenja turista.
Tek će se nakon projektiranja znati koliko će koštati gradnja sustava, ali je Đuroković dao procjenu da će biti potrebno najmanje 20 milijuna eura – kako piše Općina Rakovica. 


 

Komentari

Komentara


Foto: Općina Rakovica News Facebook

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close