PolitikaIzdvojenoPromo

Hoće li Karlo Starčević biti jedini lički glas u Saboru Republike Hrvatske?

LIČKI POLITIČAR I PODUZETNIK

Izbori za novi saziv Hrvatskog sabora održat će se za samo desetak dana i sve stranačke i koalicijske liste već su dobro poznate. Kako Lika u prošlom sazivu Sabora nije imala apsolutno nikoga tko bi zastupao interese građana ovog područja, s osobitom pozornošću pratili smo pozicioniranje političkih kandidata Ličko-senjske županije na brojnim listama koje su se ovog mjeseca predavale izbornom povjerenstvu.


I dok su stranke kojima se anketama predviđa najveći broj glasova, na mjesta s vrlo slabim izgledom za dobivanje saborskog mandata stavljala kandidate iz Like, samo se na jednoj listi Ličanin našao na prvom mjestu.
Karlo Starčević, predsjednik HSP-a nalazi se na prvom mjestu liste koju zajedno čine HSP, NHR i GO u devetoj izbornoj jedinici, a vrlo je izgledno da bi on mogao biti jedini lički glas u Saboru u naredne četiri godine.

Tko je lički poduzetnik koji bi nas trebao predstavljati?

Čini se kao da se o Karlu Starčeviću mnogo zna jer već godinama plijeni pozornost medija, no je li uistinu tako? Potrudili smo se saznati što više o aktualnom gospićkom gradonačelniku i ličkom poduzetniku koji je danas na čelu najstarije političke stranke u Hrvatskoj. Samo te tri funkcije dovoljne su da ga svakako nazovemo svestranim, no idemo ipak malo detaljnije analizirati svaku od njih.

Uspješan poduzetnik koji je stvorio jedan od omiljenih pivskih brendova u Hrvatskoj – “Velebitsko”

1997. godine Karlo Starčević otvorio je pivovaru Ličanka u rodnom Pazarištu pokraj Gospića nakon što je u Njemačkoj stvorio kapital i stekao potrebno znanje za proizvodnju dobrog piva. Pri tome se odlučio pridržavati starog njemačkog zakona o čistoći Reihnheitsgebota iz 1516. godine i svakim danom ova pivovara postajala je sve uspješnija na hrvatskom tržištu. Velebitsko pivo je među korisnicima okarakterizirano kao vrlo kvalitetno, a baš to čvrsto držanje do kvalitete i korištenja najbolje vode ovu je pivovaru lansiralo u sam vrh hrvatskog pivarstva.

 

Najveći dokaz tome dalo je veliko priznanje kada je Velebitsko pivo na međunarodnom sajmu u Oxfordu 2003. godine, među konkurencijom iz cijelog svijeta, osvojilo srebrnu medalju a nagrade su se nastavile nizati. Velikim ulaganjem u postrojenje u posljednjih nekoliko godina Velebitsko pivo se čvrsto pozicioniralo na tržištu, a broj zaposlenih u pivovari u Pazarištu porastao. Danas Starčević u pivovari zapošljava 20 radnika, a znatan dio brige o tvornici, zbog ostalih funkcija, prebacio je na članove obitelji.

 

Gradonačelnik volonter koji je Gospić izvukao iz dubokog financijskog duga

Nakon više od 20 godina vladavine HDZ-a Karlo Starčević pobjedio je na lokalnim izborima poslije vrlo teške i poprilično prljave kampanje u kojoj su se koristila sva moguća sredstva da HDZ zadrži vlast u Gospiću. Od novog gradonačelnika Starčevića često se moglo čuti da mu je jedan od glavnih motiva kandidature bila i činjenica da su mu u pivovaru inspekcije dolazile gotovo svaki dan, bez ijednog logičnog razloga. Gradonačelničku poziciju preuzeo je kao volonter a sredstva koja su namijenjena za njegovu plaću svaki mjesec prebacuje studentima u vidu stipendija.

Mnogi od njih već su i diplomirali, a jedan od njih sada je i uspješan liječnik gospićke bolnice s kojim smo nedavno napravili intervju.

Starčeviću se oštar poslovni um ne može osporiti pa je tako u prvom mandatu uspio sanirati dug Grada od preko 20 milijuna kuna te nakon mnogo godina stabilizirati gradske financije. Za sebe uvijek kaže da u svakom poslu koristi iskustvo iz Švicarske i Njemačke gdje je „brusio zanat“, a njegovi suradnici kažu da se to itekako vidi u svemu što radi.

Što se tiče vođenja stranke HSP što čini već tri godine također se može vidjeti određeni napredak. Danas HSP ima oko petnaest tisuća članova, preko sto pedeset funkcionirajućih podružnica te se čini kako plovi prema uspješnijim političkim vodama. Baš bi ovi izbori to trebali i pokazati.

Povezivanje Like i Dalmatinske zagore

No, deveta izborna jedinica mnogo je šira od same Like, pa ostaje za vidjeti da li će Starčevića i glasači izvan Like prepoznati kao svog kandidata.

U nedavnom Facebook uživo razgovoru koji smo vodili s njim naglasio je kako će ako prođe u Sabor još više povezati Zadar i zadarsko zaleđe s Likom. „Dalmatinska zagora je trenutno u istoj situaciji kao i Lika jer smo potpuno raseljeni i jedina zelena pustinja u Europi. Zauzet ćemo se za osnivanje fonda za ruralni razvoj, za dodjelu decentraliziranih sredstva, ali i da nam se decentralizira dio trošarina, PDV-a, poreza na dobit te za veći udio u mineralnim sirovinama koji u ovom trenutku nije dostatan. Ako pogledamo kakva je Švicarska u svojim ruralnim prostorima – naseljena, funkcionalna te je kontrola tih prostora dovedena do perfekcije. Ja smatram da dobro vladam tom materijom pošto sam proveo gotovo pet godina u Švicarskoj i smatram se pozvanim da oživim takav prostor i stavim ga u funkciju svih građana Like i Dalmatinske zagore.“, izjavio je tada Starčević.

Da je Lici ali i njenoj okolici konačno potreban saborski zastupnik i više je nego jasno, a budu li građani izabrali Karla Starčevića na to mjesto čini se, prema dosadašnjem radu, kako bi Lika mogla dobiti principijelnog zastupnika koji vrlo „njemački“ pristupa rješavanju problema i što je najvažnije uspješno barata financijama – kako u privatnom poduzetništvu tako u raspolaganju novcem građana.

Tko god to bio, morat će biti itekako borben i uporan jer za ovo područje je „5 do 12“ – odavno prošlo.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close