KarijeraIzdvojeno

HGSS GOSPIĆ Potražni tim pronašao nestalu osobu u Novigrada, intervencije u Kosinju i Petrinji

Za 83-godišnjakinjom s područja Novigrada, HGSS Stanica Zadar započela je potragu u utorak 5.1.2021. godine.


Po riječima rodbine radilo se o vrlo agilnoj osobi koja je navikla na duža pješačenja te nije imala problema u savladavanju i težih prirodnih prepreka vrlo strmog i šikarom obraslog terena. Kako potraga prvi dan nije dala rezultate, idući dan potrazi se priključuje dodatnih 7 potražnih timova HGSS-a iz cijele Hrvatske.

Potražni tim čine vodič i pas. Među njima bila su i dva potražna tima Stanice Gospić od kojih jedan tim ubrzo nakon započete potrage na vrlo teško prohodnom terenu pronalazi nestalu osobu, pothlađenu i vidno iscrpljenu.

Ostali spašavatelji vrlo brzo zbrinjavaju unesrećenu te je u nosilima transportiraju do kola Hitne medicinske pomoći, kojima je prevezena do zadarske bolnice na daljnju obradu.

“Ovom uspješnom potražnom akcijom još jednom je pokazano kako su potražni psi vrlo dragocjen i nezamjenjiv resurs u potrazi za nestalim osobama bez obzira na vrstu terena. Oni ne samo što zamjenjuju 25-30 ljudi u potrazi već imaju i do 11000 puta bolje osjetilo mirisa od čovjeka”, priopćio je HGSS Gospić.

Drugi tim spašavatelja iz Gospića 6.1.2021. intervenirao je na poplavljenom području Kosinja gdje je zajedno s timom HMP iz Gospića i postrojbom civilne zaštite Općine Perušić, čamcem transportirao 92-godišnju žensku osobu, koja je potom prevezena u Opću bolnicu Gospić.

Pored ovih intervencija timovi HGSS Stanice Gospić ovih dana djelovali su i na potresom pogođenom području gdje su obavljali visinske radove na oštećenim objektima kao i distribuciju hrane, vode i lijekova.

Sam kraj prošle i početak ove godine vrlo je intenzivan za sve gorske spašavatelje iz cijele Hrvatske, priopćeno je iz HGSS-a.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: HGSS Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close