Poljoprivreda

HGK: BDP bi rastao 1,1 posto godišnje kada bismo mjesečno trošili samo 14 eura više na domaće proizvode

Globalne krize koje su se zaredale posljednjih godina osvijestile su važnost samodostatnosti nacionalnih gospodarstava, kako u proizvodnji osnovnih prehrambenih proizvoda tako i energije.


U cilju podizanja konkurentnosti, a time i postizanja samodostatnosti, Hrvatska gospodarska komora kontinuirano radi na jačanju otpornosti hrvatskih proizvođača, a već više od četvrt stoljeća na važnost poticanja domaće potrošnje ukazuje i kroz nacionalnu kampanju Kupujmo hrvatsko.

Brojnim inicijativama i druge europske zemlje promoviraju potrošački patriotizam jer su učinci kupnje domaćeg proizvoda multiplikativni. Ako bi svaki hrvatski građanin prosječno mjesečno potrošio 14 eura (108 kuna) više na domaće proizvode, to bi donijelo rast bruto dodane vrijednosti za 1,1 posto godišnje te rast poreznih prihoda od jedan posto godišnje, pokazuje studija Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Uz podršku i potrošača i poduzetnika, u srednjem roku moguće je osigurati dodatan rast BPD-a od 0,64  posto te osigurati zapošljavanje novih 10. 600 zaposlenih – uz ekvivalentan rast plaća. To je optimističan scenarij koji se događa kada istovremeno i u sinergiji djeluju i poticanje hrvatske potrošnje i poticanje hrvatske proizvodnje, pokazuju rezultati navedene studije.

“Samo zajedničkim doprinosom svih na tržištu možemo osnažiti hrvatsko gospodarsko. Kupnjom domaćih proizvoda osiguravamo opstojnost naših proizvođača, čuvamo radna mjesta i pridonosimo zadržavanju kvalitetne radne snage, te stvaramo preduvjete za nove investicije i jačanje konkurentnosti domaćeg gospodarstva“, izjavila je Sanja Smoljak Katić, direktorica Sektora za trgovinu HGK i  pozvala građana da se uključe u novu kampanju Kupujmo hrvatsko koja započinje u vrijeme koje tradicionalno označava početak povećane potrošnje.


 

Komentari

Komentara


Izvor: HGK | Foto: Pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close