VijestiZdravlje

HALMED i HZJZ: Uzrok smrti 88-godišnjakinje nije cijepljenje već srčani arest

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) priopćili su u petak da uzrok smrti 88-godišnje žene, koja je umrla nakon cijepljenja protiv covida-19, nije cijepljenje već da klinička slika upućuje na srčani arest.


Starica je umrla u petak prijepodne u ambulanti u Starim Perkovcima kod Slavonskog Broda nakon što je primila cjepivo protiv koronavirusa.

“HALMED i HZJZ zaprimili su prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom u 88-godišnje osobe koji je vremenski povezan s primjenom cjepiva. Proveden je hitni postupak ocjene te prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem. Prema zaprimljenim informacijama, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od ranije poznata ishemijska bolest srca”, navodi se u priopćenju.

Ističu kako su temeljem dostupnih informacija isključeni uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja, odnosno isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem.

Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva, tvrde HALMED i HZJZ.

​Napominju kako se trenutno u provođenju cijepljenja protiv covida-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika bolesti i smrti.

Međutim, budući da cijepljenje protiv koronavirusa ne smanjuje smrtnost od drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem.

U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83 posto u dobi starijoj od 65 godina, navode HALMED i HZJZ.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: Hina

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close