VijestiPolitika

Gregurić podržao Starčevića u procjeni stanja u Županiji: Lika zaostaje zbog “političkog mudrovanja”

Zanimljiva rasprava vodila se okruglom stolu u okviru foruma Lider invest u Otočcu na temu stvaranja pozitivnog investicijskog okružja i financiranje ulaganja u Ličko-senjskoj županiji, piše portal Lider media.


Na okruglom stolu, kojem je domaćin predsjednik HGK ŽK Otočac Joso Brajković, sudjelovali su Milan Filipović iz Tesla digitalni park gradova, Blaženka Jurčić, direktorica Lika svijetla, Tomislav Kovačević, ravnatelj JU NP Plitvička jezera, Ana Rukavina Stilinović, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Ličko-senjske županije i Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića i vlasnik pivovare Ličanka. U raspravi su sudjelovali i župan Ličko-senjske županije Darko Milinović, bivši gradonačelnik, potpredsjednik Vlade i saborski zastupnik Mladen Vedriš te bivši premijer Franjo Gregurić koji se složio s Karlom Starčevićem u procjeni glavnog problema koji muči Županiju, a to je previše politikanstva i nedostatak proizvodnje.

Karlo Starčević vratio se iz inozemstva i otvorio pivovaru Ličanka 1997. godine. Kazao je kako svi pričaju pozitivno o Hrvatskoj i uvjetima, pa se upitao kako svi onda bježe van?

– Lika je zelena pustinja u Europi. Svi pričaju po izvozu, ali što mi izvozimo osim magle – kazao je ironično Starčević. Dodao je kako ljudi u Hrvatskoj nisu natjecateljski nastrojeni i da smo izgubili već mnoge ljudske potencijale.

– Župan kaže da je izvoz porastao za 240 posto, a ja ga pitam gdje i što? Mi samo izvozimo šumu i mineralne proizvode, a proizvodi koji bi mogli ići u robnu razmjenu ne postoje – kazao je Starčević.

Dodao je da su Hrvatske šume uništile drvno prerađivačko gospodarstvo u Hrvatskoj te da su Mlečani ‘male bebe’ prema našim sjekačima.

– Nema razvoja bez fonda i samo se tako gospodarstvo u Lici može pokrenuti. Imamo potencijale, ali treba nam pomoć – zaključio je Starčević.

Franjo Gregurić bivši premijer uključio se u raspravu slažući se sa Starčevićem.

– Puno je vremena izgubljeno nakon rata u političkom mudrovanju, a da se nitko nije prihvatio posla. Previše je izjava, ali nema načina i realizacije. Ipak, nedostaje nam industrijskih proizvoda koji mogu biti predmet robne razmjene. Vidim samo daske u pilanama, nema nikakvih proizvoda. Ono što je vrijedno i korisno – zaključio je Grgurić.

Za kraj Starčević se osvrnuo na Gospić te je rekao kako je projekt uzgoja ljekovitog bila već u pogonu, uskoro kreće projekt prerade vune, a naglasio je i kako je mnogo neobrađenih površina koje treba početi obrađivati.

Također Starčević se osvrnuo i na poticaje i one koji ih dobivaju te ih je nazvao neradnicima.

– Više od 80 posto tih poticaja odlazi u vjetar. Uzimaju se poticaji, a ništa se ne proizvodi ili ulaže. Treba poticati mjere i pojedince, a ne hektare koje nitko ne obrađuje –zaključio je Starčević.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: Lider Media | Foto: Facebook/Lider Media/Ratko Mavar

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close